wtorek, 29 stycznia 2013

Barszcz czerwony



Gotuję go w dużym, bo czterolitrowym garnku. Używam zakwasu z buraków, który nastawiam z tygodniowym wyprzedzeniem. Jeśli tego nie zrobiłam, kupuję zakwas w szklanej butelce, w sklepie.  Barszcz lepiej  przygotować  dzień  wcześniej, przez kilka czy kilkanaście godzin nabierze intensywniejszego koloru.  Przy odgrzewaniu  pilnuj, żeby się nie zagotował, ponieważ  wówczas traci barwę. Gdyby jednak stało się - dodaj łyżkę winnego octu. 





Zakwas domowy (dla cierpliwych i planujących)
trzylitrowy słój lub garnek kamionkowy,
ciepła woda
pięć- sześć  ząbków czosnku,
trzy  kilo buraków,
kromka razowego chleba.
3 łyżki soli

Obrane i pokrojone w plastry buraki zalewam wodą do ich przykrycia, dodaję obrany czosnek, solę, na wierzch kładę kromkę chleba. Odstawiam na 4- 5 dni w ciepłe miejsce. Powstaje biała piana, którą zbieram co jakiś czas, potem płyn przelewam  do butelek, może długo stać w lodówce i czekać na następne wykorzystanie.  Uważaj, zakwas barwi intensywnie wszystko, blat kuchenny, ręce. Można tę właściwość wykorzystać do kolorowania lukru do ciastek. 

Składniki na barszcz;

Porcja rosołowa albo części kurczaka ( np.2,3 udka  i skrzydełko) lub 0,5 kg wołowiny z kością i udko
Dwie obrane duże marchewki
Dwie obrane pietruszki
Kawałek selera
Mały por
5 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
cztery – pięć  buraków obranych i pokrojonych w plastry
Cebula ( można ją opalić nad płomieniem gazu)
Grzybek suszony lub dwa
Sól, pieprz, łyżeczka cukru
Garść majeranku

Zalej warzywa ,mięsa i przyprawy ( bez majeranku) zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz  gaz i  na małym ogniu gotuj przez ok. 1,5 – 2 godziny.  Dolej ok. pół litra zakwasu.  Dodaj roztarty w dłoniach majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gdyby barszcz był mało kwaśny, można doprawić go sokiem z cytryny lub łyżką octu winnego.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak doleję zakwas to już nie gotuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tylko podgrzewasz ale do zagotowania nie dopuszczasz.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */