czwartek, 31 stycznia 2013

Murzynek z bitą śmietaną - Dzień przytulania - wkrótce walentynki

Zakupiłam kiedyś serduszkową blaszkę. Na okoliczność w/w świąt jest jak znalazł.  Myślę, że Ci, co walentynki celebrują, mogą uznać, że sposób na "przez żołądek do serca" nic nie stracił na aktualności.  Ci, co nie hołdują zachodnioprzychodzącym modom, niech pieką to ciasto, kiedy chcą. A łakomczuchy nawet częściej. Wykorzystałam najprostszy przepis na ciasto zwane murzynkiem i przełożyłam śmietanowym kremem. Bardzo podobny przepis znalazłam tutaj .




Składniki:

- Kostka masła
- Szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Esencja waniliowa
- Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy 


Do przełożenia: 

- 300 ml słodkiej, dobrze schłodzonej śmietanki tortowej 30-36%
- 4 łyżki cukru
- 30 dag serka mascarpone lub gotowego, zmielonego sera o naturalnym smaku
- kwaskowy dżem lub marmolada, najlepiej różana - ok. 3 łyżki

Do nasączenia:

pół szklanki mocnej, osłodzonej herbaty z cytryną. 

Masło lub margarynę podgrzej w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier, kakao i mleko. Mieszaj wszystko do rozpuszczenia cukru. Ostudź nieco. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Pół szklanki masy pozostaw w rondelku, resztę dodaj do mąki, dodaj żółtka. Wymieszaj. Białka ubij na sztywna pianę. Delikatnie wmieszaj do ciasta. Formę – ok. 24 cm w dowolnym kształcie (keksówka, tortownica itp.) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ok. 50 minut.
Ubij zimną śmietanę, pod koniec dodaj cukier, następnie serek.
Po wystygnięciu przekrój ciasto na pół. Nasącz obie części herbatą z cytryną. Przełóż marmoladą lub dżemem i śmietanowym kremem. Do pozostawionej w rondelku masy możesz dodać dwie kostki gorzkiej czekolady. Polewę wylej na ciepłe ale nie gorące ciasto. 
Mówię  Wam - niebo na talerzu:) 

4 komentarze :

  1. Czy masę czekoladową wlewała Pani do mąki - mieszała do połączenia, potem wszystkie zółtka na raz - wymieszać np. rózgą do połączenia? Czy możne do mąki: masa czekoladowa, wszystkie żółtka i dopiero wymieszać? Czu używała Pani miksera czy może rózgi? Jak długo miksować/mieszać? Który murzynek poleca Pani na pierwszy raz ten czy z kokosem?
    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daję wszystkie żółtka na raz. Można mikserem, można rózgą, bez różnicy. Mieszać tylko do uzyskania jednolitej masy, raczej krócej niż dłużej. Z kokosem. Pozdrawiam:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */