poniedziałek, 28 stycznia 2013

Szybki tort makowy



Jestem niecierpliwa. Często się śpieszę. Biegnę zamiast iść.  W butach na obcasie nogi nie nadążają za moją głową. Też tak macie? Z potrzeby osiągnięcia szybkiego efektu wymyśliłam skrót w przepisie na ten makowy tort. 
Najprościej kupić w sklepie puszkę gotowej masy. Zwykle gotuję i mielę ziarenka. Podana ilość składników jest odpowiednia dla tortownicy 26 cm. 



Składniki: 


Na ciasto ( na tortownicę 26 cm):
- 450 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka tartej bułki
- 6 jajek
- 1/4 szklanki cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 0,5 l słodkiej śmietany kremówki – 30-36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru

Do dekoracji   

- czekoladowe draże , groszki, orzechy, starta czekolada itp. 
Całe jajka wbij do miski. Dosyp cukier i ubijaj do spienienia masy. Dodaj mak. Tartą bułkę, proszek i kaszę mannę wymieszaj w kubku. Wsyp do miski z makiem i jajkami. Wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do tortownicy i piecz ok.50 min.
Ubij mocno schłodzona śmietanę, pod koniec dodając cukier i serek mascarpone. Ciasto przekrój na pół albo na trzy części i przełóż śmietanowym kremem, pozostawiając 1/3 do udekorowania tortu z zewnątrz.  
 

4 komentarze :

  1. Polecam wszystkim, leniwym jak ja, gospodyniom. Mało pracy, a doskonały efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno "250 dag serka mascarpone"? Przecież to 2,5 kg!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście 250 g miało być. Już poprawiam. Dzięki:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */