środa, 6 lutego 2013

Roladki z piersi z kurczaka

Spotkałam się z przyjaciółką. Posiadanie osoby, która ma dla Ciebie czas, kiedy się tego potrzebuje - najcudniejsze uczucie na świecie. Jak ja dziękuję wszechświatowi za taką okoliczność. Z tego spotkania wyniknęła również kulinarna inspiracja, bo temat gotowania sam wypłynął jak to zwykle bywa - oczekiwanie. Pomysł wprowadziłam w życie wczoraj, ze skutkiem dobrym. Byłby lepszy, gdybym nie gadała tak długo przez telefon i nie przetrzymała mięsa w piekarniku. Jednakowoż domownicy orzekli, że warto publikować, rozpowszechniać i powtarzać.




Składniki:

- plastry piersi indyczej lub kurzej ( indycza pokrojona w poprzek włókien, kurza wzdłuż)
- dwie -trzy łyżki masła
- pęczek pietruszki
- garść startego parmezanu
- dwie garście tartej bułki
- sól, pieprz, tymianek
- dwa rozgniecione ząbki czosnku

Mięso lekko rozklep tłuczkiem. Masło rozpuść w rondelku. Z tartej bułki, posiekanej natki pietruszki, parmezanu, połowy łyżeczki soli, szczypty pieprzu i tymianku wymieszaj panierkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st.  W płaty mięsa wetrzyj czosnek,  umocz każdy w roztopionym maśle i otocz w panierce. Zwiń roladkę. Ułóż w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub włóż w  rękaw do pieczenia. Jeśli pieczesz w naczyniu, połóż na każdym kawałku mięsa wiórek masła i zdejmij pokrywkę dziesięć minut przed końcem czasu pieczenia.

Mówię Wam - niebo na talerzu!    

 

4 komentarze:

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...