środa, 6 lutego 2013

Roladki z piersi z kurczaka

Spotkałam się z przyjaciółką. Posiadanie osoby, która ma dla Ciebie czas, kiedy się tego potrzebuje - najcudniejsze uczucie na świecie. Jak ja dziękuję wszechświatowi za taką okoliczność. Z tego spotkania wyniknęła również kulinarna inspiracja, bo temat gotowania sam wypłynął jak to zwykle bywa - oczekiwanie. Pomysł wprowadziłam w życie wczoraj, ze skutkiem dobrym. Byłby lepszy, gdybym nie gadała tak długo przez telefon i nie przetrzymała mięsa w piekarniku. Jednakowoż domownicy orzekli, że warto publikować, rozpowszechniać i powtarzać.




Składniki:

- plastry piersi indyczej lub kurzej ( indycza pokrojona w poprzek włókien, kurza wzdłuż)
- dwie -trzy łyżki masła
- pęczek pietruszki
- garść startego parmezanu
- dwie garście tartej bułki
- sól, pieprz, tymianek
- dwa rozgniecione ząbki czosnku

Mięso lekko rozklep tłuczkiem. Masło rozpuść w rondelku. Z tartej bułki, posiekanej natki pietruszki, parmezanu, połowy łyżeczki soli, szczypty pieprzu i tymianku wymieszaj panierkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st.  W płaty mięsa wetrzyj czosnek,  umocz każdy w roztopionym maśle i otocz w panierce. Zwiń roladkę. Ułóż w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub włóż w  rękaw do pieczenia. Jeśli pieczesz w naczyniu, połóż na każdym kawałku mięsa wiórek masła i zdejmij pokrywkę dziesięć minut przed końcem czasu pieczenia.

Mówię Wam - niebo na talerzu!    

 

6 komentarzy:

  1. a powiedz mi dlaczego wychodzą twarde? czy indyk tak ma czy to ja robię coś źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, indyk raczej nie. Nie wiem. Spróbuj skrócić czas pieczenia do pół godziny.

      Usuń

Zostaw komentarz, bardzo chętnie je czytamy:)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...