niedziela, 17 lutego 2013

Flaki



Zastanawiałam się, czy przepis na nie zamieszczać, czy raczej nie i kogo receptura  może zainteresować. Może żonę , której mąż od czasu do czasu westchnie do wspomnienia tych robionych przez mamusię. Nieee. To zły pomysł, od razu budzi się we mnie sprzeciw i myśl - a niech sobie wzdycha. To dla tych nie. Może męża, który wie, że żona nie lubi zapachu gotowanych flaków a spożywać i owszem- tak i chce jej sprawić przyjemność. Albo dziewczę młode, które na początku kulinarnych odkryć jest, albo dziewczę starsze, które było zabiegane za młodu a teraz czasu ma więcej i chęci. Na takie wypadki swój sposób na okrutne z nazwy danie publikuję.
Widziałam na własne oczy jak moja mama sprawia i czyści flaki przywożone do domu w wielkich płatach. Często z resztą cielaka czy kawałkiem krowy. Wstążki, harmonijki, książeczki, w zależności od kształtu. Moje bohaterstwo kulinarne nie sięga tak wysoko. Usuwanie zapachu i czyszczenie ich do stanu nadającego się do spożycia, zostawiam lubiącym bardzo ostrą jazdę. Kupuję w spożywczym sklepie flaki krojone, paczkowane, oczyszczone i czasem obgotowane. I tak trochę z nimi roboty.   





   


Składniki:
-Ok. kilograma paczkowanych flaków sklepowych (mrożonych lub nie)
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki
- cebula
-spory kawałek selera
- mały por,
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listki laurowe.  
- drobiowe mięso z kością ( udka, skrzydełka, korpus, ok. 80 dkg,)
 - ok. 40 dkg wołowiny z kością ( np. żeberka, antrykot )
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 
- nieco imbiru ( świeżo startego, centymetr dwa lub spora szczypta proszku) 
- majeranek
- pieprz mielony, papryka słodka i ostra, ziarnka pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki

Mięso zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe , ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotuj na wolnym ogniu koło półtorej godziny. Cebulę obierz i poopalaj do zbrązowienia na palniku. Wrzuć ją, obrane warzywa j sól do garnka. Gotuj dalej do całkowitej miękkości warzyw. 

Flaki opłucz, porozdzielaj na kawałki, jeśli niedokładnie pokrojone. Zalej wodą , żeby były przykryte i gotuj ok. 5 minut od zawrzenia. Odlej płyn, opłucz na sicie, zalej świeżą wodą i gotuj ok. 5 minut. I jeszcze raz. Sprawdź, czy są miękkie. Jeśli tak, dorzuć do ugotowanego wywaru. Jeśli są twarde, ugotuj je do miękkości w wywarze z warzyw i mięsa.  W zależności od firmy produkującej,  różny jest czas ich gotowania do osiągnięcia całkowitej miękkości. Jedną marchewkę pokrój w cienkie słupki i wymieszaj z resztą zupy. 

Zasmażka :
Na patelni rozgrzej masło i dodaj mąkę, mieszaj do zrumienienia .
Dodaj zasmażkę do zupy.  Dosyp majeranek, pieprz, dodaj trochę startej gałki muszkatołowej, papryki i imbiru.   

Mówię Wam - niebo na talerzu! 


1 komentarz :

  1. Flaki,znowu polsko ;)
    Kiedyś nie lubiałam,ale teraz czasami zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */