środa, 20 lutego 2013

Frittata z zielonymi warzywami i dodatkiem salami

Czyli chlorofil  kontra cholesterol. Z zamrażarki wyciągnęłam tym razem "zielone warzywa na patelnię". Zjadłam na kolację, śniadanie i dzisiejszy obiad. W sumie pięć jajek z sześciu, bo kawałek oddałam na spróbowanie.



Składniki ( na małą patelnię) : 

- mieszanka "zielone warzywa na patelnię" lub pół brokuła, dwie łyżki groszku ,dwie kukurydzy i garść zielonej fasolki
- 6 jajek
- trzy plasterki salami
- łyżka startego parmezanu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, tabasco
- łyżeczka masła

Warzywa z mrożonki podsmażyłam krótko na maśle (ok.4-5min). Świeże wymagają osobnego ugotowania na "półtwardo". Jajka wymieszałam w kubku, dodałam  przyprawy i pokrojone w kostkę salami. Wylałam  na warzywa. Posypałam parmezanem i wstawiłam do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Poruszałam co kilka minut patelnią sprawdzając, czy jajka się ścięły. Zajęło to ok, 15 min. Frittata dała się ładnie pokroić, kiedy odwróciłam  patelnię  i wyjęłam ją na talerz. Bardzo dobra była też następnego dnia na zimno.

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */