wtorek, 26 lutego 2013

Kluski śląskie

Tradycyjnie, domowo. Co tu gadać. Do tego jakiś sosik z mięsem lub bez i już.





Składniki: 

-kilogram ugotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
- jajko

Ziemniaki dokładnie tłukę (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia), można też przecisnąć je przez praskę, wtedy masa ziemniaczana jest gładsza i bardziej aksamitna. Układam je w misce i rysuję krzyżyk dzielący ziemniaki na cztery części. Jedną czwartą wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję wyjęte ziemniaki i oto dobra proporcja na udane kluski. Dorzucam jajko (niekoniecznie) i formuję małe, spłaszczone kulki. Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę i gotuję je w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię są gotowe. Po wystygnięciu kluski nadają się do zamrażania. Układam je na desce, wkładam do zamrażarki , a gdy już stwardnieją przesypuję do woreczków na mrożonki.  

Mówię Wam - niebo na talerzu!

13 komentarzy :

  1. Przypominam sobie swoją przygodę z kluskami śląskimi, kiedy to dobierałam składniki na oko, a później takim kluskiem można było wybić okno. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie można było wybić oko albo stawały się częścią sosu od rozpuszczenia w nim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kluski śląskie, a już wieki nie jadłam. Dobrze, że mi o nich przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wypróbowałam :-) Pierwszy raz w swoim życiu je robiłam a kluski wyszły mięciutkie i PYSZNE!
    Świetne z okrasą z kiełbaski i cebulki :)
    Dziękuję bardzo za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Biegnę jeszcze zameldować, że kluchy super się mrożą a po rozmrożeniu są równie genialne jak jedzone na świeżo :-)

      Usuń
  5. zrobiłam dziś na obiad, w smaku bardzo fajne, ale niestety po ugotowaniu troszkę się rozlatywały, dałam za mało mąki? miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode ziemniaki mają więcej wody, zatem mąki nieco ( niezbyt dużo) więcej i może trochę krótszy czas gotowania.

      Usuń
    2. dzisiaj było drugie podejście i kluseczki wyszły idealne! bardzo dziękuję za przepis :)

      Usuń
  6. dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co można dać oprócz mąki lub skrobi ziemniaczanej??

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */