czwartek, 28 lutego 2013

Pasta jajeczna z łososiem

Bardzo lubię gotowe pasty jajeczne ze sklepu. I zwykle kiedy mam już dokonać zakupu, już włożyłam do koszyka, jestem już przy kasie, przychodzi moment otrzeźwienia i czytam skład tych pyszności.
I bardzo często zdarza mi się opędzić od wyobrażenia o cudownej zawartości "kapselka", wrócić do działu z nabiałem, zakupić jajka i po powrocie do domu własnoręcznie wykonać pastę z prawdziwym smakiem. Co dziś dzielnie uczyniłam.  


  
Składniki:

- sześć jajek
- 10 dkg wędzonego łososia
- kilka korniszonów (u mnie z dodatkiem ostrej papryki)
- łyżka posiekanej szalotki lub szczypiorku, ostatecznie pietruszki lub koperku
- duża łyżka wyraźnego w smaku majonezu
- łyżka musztardy francuskiej (miałam zwykłą sarepską)
- chlust tabasco
- sól
- biały, mielony pieprz
- łyżka soku z cytryny
- kiełki do dekoracji

Jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam w ćwiartki i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Łososia i korniszony pokroiłam w kostkę. Dodałam majonez, musztardę i przyprawy, wymieszałam wszystko i gotowe.

Mówię Wam - niebo na talerzu!

2 komentarze :

  1. Bardzo fajny przepis, pasowałby na nasz konkurs, także zapraszam
    http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */