piątek, 1 lutego 2013

Jak upiec polędwiczki

Miały być zrazy w grzybowym sosie. W najbliższym mięsnym nie było ładnej wołowiny, za to wypatrzyłam dwie dorodne polędwiczki wieprzowe. Przypomniałam sobie, że w lodówce mam małą paczkę szynki szwarcwaldzkiej. Skonsultowałam z panią Iwonką ze sklepiku (w którym jest wszystkocotrzeba) rozmaite kombinacje polędwiczkowe. W końcu co dwie głowy to nie jedna. Pani Iwonka mogłaby prowadzić trzy takie blogi, każdy w innej kategorii kulinarnej. Zakupy w jej sklepie są bardzo "slow". Wymiana doświadczeń w różnych dziedzinach - bezcenna. No i pięknie i bardzo smacznie wyszło.  Przygotowanie dania trwa tyle, co gotowanie ziemniaków. 




Składniki;

- dwie duże polędwiczki wieprzowe
- ok.15 dag szynki długodojrzewającej, np. szwardzwaldzkiej,
- mały kawałek parmezanu
- kubek kwaśnej śmietany 12-18%
- łyżeczka mąki
- klarowane masło do smażenia
- biały pieprz i sól do smaku

Polędwiczki pokroiłam na centymetrowe plastry i lekko rozbiłam ręką. Na każdym położyłam mały kawałek parmezanu, zwinęłam w roladkę i owinęłam plasterkiem szynki. Podsmażyłam z różnych stron na rozgrzanym maśle. Przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wsadziłam na 15 min. do rozgrzanego (ok. 180 st)  piekarnika. W kubku wymieszałam śmietanę z łyżeczką mąki. Wlałąm na patelnię, na której smażyły się polędwiczki. zamieszałam, żeby smak mięsa z patelni przeniknął do sosu. Przelałam go pod koniec pieczenia do naczynia.
Mówię Wam - niebo na talerzu:)

2 komentarze :

  1. Witam, czym mogę zastąpić tą szynkę?
    Bo nie mam do takowej dostępu :(
    Czy z boczkiem nie byłoby wielką zbrodnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chudy boczek lub bekon będzie bardzo dobry:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */