piątek, 8 lutego 2013

Spaghetti a la bolognese

To prawdziwe miałam okazję jeść w rozmaitych restauracjach, nawet we Włoszech. Jednak w domu nie przygotowuję go w szczególnie ortodoksyjny sposób, właściwie zawsze stosowanym składnikiem są tylko pomidory i typowe dla tego dania zioła.  Z resztą bywa u mnie różnie. Nie dodaję też wina, które podobno w oryginalnych przepisach jest warunkiem koniecznym, żeby móc potrawę nazwać właściwie. Kapitan Cook na jednym z blogów podaje przepis, który wydaje mi się być tym oryginalnym. Ten podany pod zdjęciem jest modyfikacją i wariacją "na temat". Trzech niczegosobie facetów obiadowało dziś u mnie i wcinali, aż im się uszy trzęsły. Polecam zatem.




Składniki ( dla dwóch osób)

-pół opakowania makaronu spaghetti
- puszka pomidorów w puszce ( ja użyłam dużego słoika domowego przecieru)
- 30 dag mielonego mięsa ( użyłam wołowo - wieprzowego)
- 1/3 opakowania mrożonego groszku
- pół startej marchewki
- duża cebula
- trzy ząbki czosnku
- oregano, bazylia , tymianek  sól, odrobina ostrej papryki  
- łyżka oliwy 
-łyżka startego parmezanu

Ugotowałam makaron wg. przepisu na opakowaniu, oczywiście lekko al dente.
Cebulę pokroiłam w grubą kostkę, starłam marchewkę i wrzuciłam razem na rozgrzana oliwę. Pod koniec smażenia ( warzywa  lekko się zeszkliły)  dodałam rozgniecione ząbki czosnku, odsunęłam cebulę na bok i dorzuciłam mięso. W tym momencie należy powstrzymać się od mieszania, niech mięso nieco się przyrumieni. Nawet jeśli przywrze do patelni czy rondla - nic nie szkodzi. Dodałam pomidory, zioła i przyprawy, zamieszałam i całość przykryłam pokrywką. Zmniejszyłam gaz na minimum i poszłam sobie do innych zajęć. Od czasu do czasu grzebnęłam łyżką w  pyrkoczącym wolniutko sosie. Po godzinie dorzuciłam groszek, po następnych pięciu minutach makaron, wymieszałam wszystko, posypałam parmezanem i  posiekaną, świeżą bazylią.

Mówię  Wam - niebo na talerzu:)   

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */