piątek, 22 lutego 2013

Tort śmietanowy z wiśniami

Namęczyłam się wczoraj okrutnie z udekorowaniem tortu. A raczej z myśleniem o tym. Kunsztowne, cukierniane różyczki nie dla mnie. O uzyskanie ładnych, czekoladowych wiórków, nie takich po prostu startych na tarce mi chodzi. O jakiś prosty, nieskomplikowany patent na artystyczny wyraz bez wysiłku nadludzkiego. Dla osoby z talentami innymi niż plastyczne. Szukam. Tort wyszedł smaczny, jubilatka zadowolona, zatem co marudzić nie ma. Przepis podaję.





Składniki:

na biszkopt

 - szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli

do nasączenia
-półtorej szklanki przegotowanej wody
- sok z półtorej cutryny
- trzy łyżki cukru
- 100g wiśniówki lub likieru wiśniowego

na krem 

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- 250 ml serka mascarpone
- dwie łyżki drobnego cukru 
- szklanka wiśni ( z kompotu, z konfitury, świeżej lub mrożonki)

na polewę 

-1/4 kostki masła
-dwie łyżki kakao
- łyżka cukru
- łyżka mleka
- dwie kostki gorzkiej czekolady

Na posypkę

- strata , gorzka czekolada
 

Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie - trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie - trzy łyżki, delikatnie wmieszaj  mąkę w masę jajeczną. Chodzi o to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy, i wstaw do nagrzanego do 160 - 170st.  piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 - 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy - ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim spowodowałyby powstanie pary wodnej, jej skroplenie  i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie opada i jest równy.  


Śmietankę ubij na wolnych obrotach, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Dorzuć serek mascarpone, wymieszaj ze śmietaną.
Połącz składniki ponczu. Przekrój biszkopt na trzy części, dolny blat nasącz wykorzystując 1/3  płynu. Ułóż na cieście wiśnie i 1/3 masy śmietanowej. Nasącz następny blat, wyłóż 1/3 masy i następny. Pozostałą śmietaną  wysmaruj cały tort za wyjątkiem wierzchu ciasta. Możesz zrezygnować z polewy i górę tortu również pokryć ubita masą. Jeśli chcesz użyć polewy, masło musisz roztopić w rondelku, dodać kolejno wszystkie składniki. Kiedy się połączą i cukier rozpuści - polej wierzch tortu. Wierzch ciasta udekorowałam gotowymi bezami z cukierni.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

4 komentarze :

  1. piękny tort:)
    ja ładne, długie wiórki czekoladowe uzyskuję skrobiąc je skrobaczką do jarzyn;)idzie szybciutko, a efekt świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykłą skrobaczką i zwykłą czekoladą? Mnie idzie jakaś drobnica:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */