sobota, 2 marca 2013

Babeczki z masą makową

Macie tak, że kiedy zakupicie nową sukienkę czy sweterek to zaraz , jak najszybciej musicie je założyć? Ja tak mam. Dotyczy to też każdego zakupionego drobiazgu do kuchni. Kupiłam foremki do babeczek i od razu zrobiłam te serowe. Na babeczkowej fali popłynęłam i z drugimi, dla rozmaitości z makiem.







Składniki :

na ciasto:

- 1/3 kostki zimnego masła
- czubata szklanka mąki
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- esencja waniliowa

na masę makową:

--pół puszki gotowej masy makowej lub:

- czubata szklanka mielonego maku
- czubata łyżka kaszy manny
- łyżka tartej bułki
- 1/4 szklanki cukru
- 3 białka

na spód babeczek;

-dwie, trzy łyżki ulubionego, kwaśnego,ulubionego dżemu lub konfitury 

na lukier: 

trzy - cztery łyżki cukru pudru zmieszane z łyżeczką - dwoma cytryny

do dekoracji:

- groszki lub orzeszki w czekoladzie


Wszystkie składniki ciasta zagniotłam. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, można dodać do niego łyżkę lub dwie śmietany. Uformowałam kulki wielkości małej mandarynki, spłaszczyłam na placek i wykleiłam natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki. Na spód każdej babeczki wyłożyłam nieco dżemu. Mak zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny, po czym odsączyłam na sicie. Ubiłam pianę z białek, pod koniec dodałam partiami cukier. Delikatnie (łyżką) wmieszałam do piany mak, tartą bułkę i kaszę mannę.  Można masę wykonać też z połowy puszki gotowej masy makowej i  dodać do niej pianę, kaszę i bułkę. Wstawiłam babeczki do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i piekłam do zrumienienia
(ok.20 min). Polukrowałam, udekorowałam każdą kolorowym groszkiem. 


 Mówię Wam - niebo na talerzu!


2 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */