piątek, 29 marca 2013

Biszkopt makowy

I jeszcze jedna baza pod torty. Biszkopt za sprawą maku i kaszy manny jest wilgotny i miękki, nie wymaga mocnego nasączenia. Ta jego zaleta sprawia, że jest chyba  najczęściej pieczonym tortowym spodem w mojej kuchni. Najlepiej upiec go dzień - dwa przed wykonaniem tortu. Wtedy najlepiej się go kroi. Przepis pochodzi z książki, która strzeżona była przez moją mamę jak oko w głowie - "Piekę ciasta i ciasteczka" Wandy Piotrkowiakowej. Jak widać była i jest mocno eksploatowana:) Jest to dla mnie jak do tej pory najlepsza i zawierająca najbardziej przydatne informacje dotyczące pieczenia pozycja. Co ciekawe, nie ma w niej ani jednego zdjęcia. 





Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.

Składniki  (na tortownicę 22 cm):  

- 20 dag mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy)
- 6 żółtek
- 6 białek
- łyżka tartej bułki
- trzy łyżki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- parę kropli esencji waniliowej

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Mak mocz przez godzinę w ciepłej wodzie. Odsącz na sicie. Żółtka ubij z cukrem na biały kogel-mogel. Nie przestając ucierać, dodaj stopniowo zmielony mak, bułkę tartą, kaszę i esencję. Osobno ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce piany do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto na 40 minut do piekarnika. Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia, lub przynajmniej po kilku godzinach.


6 komentarzy :

  1. Chciałabym upiec taki biszkopt, tylko jeszcze się upewnię, czy aby na pewno nie ma w nim ani trochę mąki? Pozdrawiam,
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za przepis upieke jak bedziemy u dzieci na moje urodziny .Mam pytanie czy mozna upiec z calego maku nie mielonego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo, chrupie w zębach jak nie wiem co. Można spróbować dodać zamiast suchego, trzy łyżki gotowej masy makowej. Tylko trzeba ją wmieszać delikatnie, łyżką, by piana nie opadła.

      Usuń
  3. serdecznie dziekuje za odpowied , Zyczymy pani szczesliwych zdrowych Swiat i szczesliwego Nowego Roku :) Irena

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */