czwartek, 28 marca 2013

Biszkopt orzechowy

Ponieważ święta tuż tuż, postanowiłam szybciutko wrzucić jeszcze przepis na biszkopt orzechowy, być może ktoś jeszcze zdecyduje się na pieczenie takiego tortu. Biszkopt mimo zawartości orzechów jest lekki i puszysty, nie zawiera proszku do pieczenia. 





Składniki ( na tortownicę 22 cm) :

- 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
- 3 łyżki tartej bułki
- łyżka kaszy manny
- 6 jajek
- pół szklanki cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę,  żółtka z cukrem osobno na jasny kogel- mogel. Zmieszaj orzechy z tartą bułką i kaszą manną. Dodaj do ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj. Po jednej łyżce dodawaj jajeczno - orzechową masę do piany, wmieszaj delikatnie łopatką, by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i piecz ok. 30 - 40 minut ( druga półka od dołu, funkcja góra-dół) . Jeśli patyczek włożony pod koniec pieczenia do ciasta jest suchy - można wyłączyć piekarnik. Pozostaw w nim biszkopt do ostudzenia. Brzegi ciasta przed wyjęciem z formy obkrój dookoła ostrym nożem.

8 komentarzy:

  1. O mniam mniam mniam! Wyobrażam sobie już ten smak! :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam ten biszkopt w wersji bezglutenowej. Zamiast kaszki dałam pół łyżki bułki tartej bg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udał. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Udał się i smakował wybornie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tu nie ma grama mąki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie biorąc pod uwagę tej z tartej bułki - nie ma :)

      Usuń
  5. Droga Opalanko!
    Co rusz siegam do Twojego blogu by urozmaicic moj stol :)
    Teraz zamierzam upiec biszkopt orzechowy. Prosze o porady! (chcialabym skorzystac z porady telefonicznej ale jestem chwilowo za granica i koszta mi nie pozwalaja :P )
    1.Czy moge upiec biszkopt orzechowy w czwartek jesli potrzebuje go na sobote (w piatek troche nasaczyc i przelozyc kremem) czy lepiej upiec w piatek? Jak ze swiezoscia biszkoptu i krojeniem :) ?
    2.Czy ten biszkopt rowniez warto po upieczeniu "rzucic" z metra ;) ? czy zostawic go w piekarniku jak w opisie?
    3.Czy ilosc z przepisu pozwala nam przekroic biszkopt na 3 blaty? czy bezpiecznie tylko ciachnac na pol?
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz w czwartek, długo zachowuje świeżość, w dodatku go nasączysz. Poskładaj w piątek wieczorem i schłodź w lodówce. Możesz rzucić, choć jest on sztywniejszy od lekkiego - zwykłego. Powinien dać się przekroić na trzy części. Oczywiście łatwiej na dwie, ale długim nożem dasz radę. Im częściej będziesz piekła, tym łatwiej pójdzie:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze, napiszcie do nas!

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...