czwartek, 28 marca 2013

Biszkopt orzechowy

Ponieważ święta tuż tuż, postanowiłam szybciutko wrzucić jeszcze przepis na biszkopt orzechowy, być może ktoś jeszcze zdecyduje się na pieczenie takiego tortu. Biszkopt mimo zawartości orzechów jest lekki i puszysty, nie zawiera proszku do pieczenia. 





Składniki ( na tortownicę 22 cm) :

- 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
- 3 łyżki tartej bułki
- łyżka kaszy manny
- 6 jajek
- pół szklanki cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę,  żółtka z cukrem osobno na jasny kogel- mogel. Zmieszaj orzechy z tartą bułką i kaszą manną. Dodaj do ubitych żołtek, delikatnie wymieszaj. Po jednej łyżce dodawaj jajeczno - orzechową masę do piany, wmieszaj delikatnie łopatką, by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i piecz ok. 30 - 40 minut. Jeśli patyczek włożony pod koniec pieczenia do ciasta jest suchy - można wyłączyć piekarnik. Pozostaw w nim biszkopt do ostudzenia. Brzegi ciasta przed wyjęciem z formy obkrój dookoła ostrym nożem.

4 komentarze:

  1. O mniam mniam mniam! Wyobrażam sobie już ten smak! :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam ten biszkopt w wersji bezglutenowej. Zamiast kaszki dałam pół łyżki bułki tartej bg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udał. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Udał się i smakował wybornie. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, bardzo chętnie je czytamy:)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...