niedziela, 10 marca 2013

Najlepsze ciasto bananowe z kruszonką

Najlepiej użyć do niego bananów, które są bardzo miękkie, mocno dojrzałe a nawet takich, które mają na skórce czarne plamki. Banany nadają wilgotności, nie są zbyt wyczuwalne. Lepiej rozgnieść je widelcem niż blendować.




składniki: 

na ciasto:
 
- 3 bardzo dojrzałe banany
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao

na kruszonkę:
-1/3 kostki mocno zimnego masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki brązowego lub białego cukru
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 

- masło i tarta bułka do wysmarowania i wysypania formy 


Czekoladę rozpuść na parze (w rondelku nad gotującą się wodą). Lekko ostudź.Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Banany rozgnieć widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Do miski z utartym masłem przesiej sypkie składniki, dodaj rozpuszczoną czekoladę, banany. Wymieszaj krótko łyżką. Ciasto przełóż do średniej wielkości keksówki, natłuszczonej i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zaczynając od masła z mąką, rozetrzyj palcami, tworząc nieregularnych kształtów grudki. Przełóż  na ciasto. Piecz około 50 minut, do godziny. Po 40 minutach wyłącz górną grzałkę piekarnika lub nakryj ciasto folią aluminiową. 

Mówię Wam - niebo na talerzu! 



5 komentarzy :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */