piątek, 22 marca 2013

Domowy ajerkoniak

Myślę, że wstawienie przepisu na rozgrzewający ajerkoniak, jest tej wiosny jak najbardziej uzasadnione. Słoneczny, żółciutki, bardzo aksamitny, z czasem lekko gęstniejący....pyszny. 




Składniki: 

- 8 żółtek
- szklanka cukru pudru
- laska wanilii ( nie miałam, użyłam esencji, na zdjęciu nie widać zatem czarnych kropeczek) 
- puszka niesłodzonego, zagęszczonego mleka
- szklanka wódki

Żółtka ubiłam na parze (w misce nad gotującą się wodą) przez kilka minut z cukrem pudrem. Powstał biały, puszysty kogel mogel. Laskę wanilii należy rozkroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarna i miąższ i dodać je do ubitych jajek. Bardzo powoli, nie zaprzestając ubijania, dolewałam cienką strużką mleko a potem wódkę.
Odstawiłam na 24 godziny w ciemne miejsce. 


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */