czwartek, 28 marca 2013

Jajka faszerowane

Przed każdymi świętami obiecuję sobie, że nie ulegnę szaleństwu zakupów, wielkich przygotowań, śpieszenia się i preparowania wielkiej ilości jedzenia. Nawet jeśli uda mi się nad tym zapanować, to trudno pozbyć mi się irracjonalnej obawy, czy kupiłam dostateczną ilość produktów, czy na pewno o wszystkim pamiętałam, jakby te dwa dni to był jakiś koniec świata odcinający mnie od możliwości skorzystania z zakupów w sklepie po świętach.
  W okresie świąt może zabraknąć w naszym domu różnych potraw, ale bez tych jajek, Wielkanoc byłaby inna niż zazwyczaj. Dzieci mówiły o nich "maszerowane".





Składniki: 

- 5 jajek ugotowanych na twardo
- łyżeczka miękkiego masła
- łyżka śmietany
- łyżeczka musztardy
- pęczek koperku lub szczypiorku
- sól, pieprz, mielona, ostra papryka
- bułka tarta
- klarowane masło do smażenia

Jajka razem ze skorupką przekrój wzdłuż nożem z piłką. Zawartość skorupek wyjmij łyżeczką do miski. Pokrój nożem w drobniutką kostkę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Dodaj posiekany koperek lub szczypiorek, musztardę, masło, śmietanę, przypraw do smaku. Napełnij skorupki farszem, połóż na talerzu z bułką tartą, nadzieniem do dołu. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż jajka na złoty kolor.


Mówię Wam - niebo na talerzu! 

   


4 komentarze :

  1. Cześć, chciałabym ten przepis wykorzystać w moim blogowym przeglądzie ciekawych przepisów (link do Twojego przepisu, u mnie w blogu tytuł przepisu i zdjęcie z Twojego bloga). Czy to jest dla Ciebie OK?

    OdpowiedzUsuń
  2. cześć, tu link do przeglądu: http://bit.ly/1oQ4BUj

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */