czwartek, 7 marca 2013

Kopytka

Uznałam, że proste, niezbyt wymyślne i podstawowe przepisy są potrzebne. Będę zatem zamieszczać również takie. O kopytkach chciałam. Prawie wszyscy przecież lubią. Najlepsze są mięciutkie, ale nie rozlatujące się, sprężyste.


Składniki: 

- kilogram obranych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
- jajko
- 200 g mąki (ok. półtorej szklanki)
- sól
- łyżka oleju

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz porządnie tłuczkiem. Lekko ostudzone wymieszaj z jajkiem i mąką. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli wyda Ci się zbyt kleiste i luźne, podsyp nieco mąką, ale niezbyt dużo, im jej więcej, tym kluski twardsze. Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy utocz z ciasta wałek o średnicy ok. 2cm i pokrój go na skośne kopytka.
W szerokim garnku zagotuj wodę, dolej olej, sól, wrzucaj kluski na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze.

 Mówię Wam - niebo na talerzu!

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */