sobota, 23 marca 2013

Najlepsze rogaliki

Musiałam wpisać taki banalny tytuł, ponieważ... inny nie pasuje:). Sprawdzałam rozmaite przepisy i jak do tej pory ciasto wg. receptury, którą zaraz zamieszczę smakowało wszystkim najbardziej. Jest krucho-drożdżowe, ale nie wymaga wyrastania, po upieczeniu jest odpowiednio mięciutkie i delikatne. Najczęściej nadziewam je marmoladą z róży albo domowej roboty karmelizowanymi antonówkami. Ciasto jest na tyle elastyczne, że rogaliki da się wypełnić każdym dżemem, masą orzechową czy makową.



Składniki ( na ok. 40 szt.) :

na ciasto: 

- 4 szklanki mąki
- kostka zimnego masła
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 4 łyżki cukru
- 0,5 szklanki śmietany
- słoik konfitury, marmolady lub dżemu
- łyżka mleka + roztrzepane jajko do smarowania rogalików

Lukier:

- szklanka cukru pudru z sokiem z jednej cytryny 

lub gruby cukier do posypania


Używam do ich pieczenia dwóch płaskich blaszek będących na wyposażeniu kuchenki i kratki do grillowania jako trzeciej. Każdą z nich wykładam papierem do pieczenia.  
Drożdże pokrusz do miseczki i zasyp cukrem. Po kilku minutach zrobią się płynne. Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone masło,sól, jajka, śmietanę i drożdże. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na okrąg ok. 25 cm. Ja wycinam go przy pomocy pokrywki z ostrym brzegiem, możesz użyć do tego talerza jako wzorca okręgu i noża do pizzy. Okrąg podziel na cztery, a potem na osiem części. Na krótszym brzegu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto w rulonik, brzegi nagnij nieco ku dołowi tworząc kształt rogalika. Układaj je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i posmaruj mlekiem wymieszanym z jajkiem. Posyp grubym cukrem, jeśli nie użyjesz lukru. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Piecz ok. 12 - 15 minut, do zrumienienia, przestygnięte, lekko polukruj.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)


8 komentarzy :

  1. wyglądają doskonale ! ja lubię najbardziej z powidłami

    OdpowiedzUsuń
  2. powidła, pyszna rzecz do rogalików:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te rogaliki będą dobre z nutella?

    OdpowiedzUsuń
  4. jak marmoladę na krótszym boku? chyba na dłuższym, bo żaden rogalik nie wyjdzie tylko rurka

    OdpowiedzUsuń
  5. https://www.youtube.com/watch?v=n2tMAb4KyqQ , tu instrukcja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja jeszcze tak, żeby prościej było.... 8 części ciasta na 8 trójkątów każda podzielić to jest przepis na 64 sztuki, a nie na 40 :), w składnikach brakuje szczypty soli, która potem jest w przepisie, a cukru do ciasta za mało 4 łyżki, trzeba minimum pół szklanki. dziś wypróbowałam, ciasto super i rogaliki też super! będę piekła często bo pycha! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdemu słodkości wedle potrzeb:) Cieszę się, że się udało:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */