środa, 6 marca 2013

Paluszki do dipów i sałatek - grissini

Bardzo przyjemne chrupadełko, sprawdza się maczane w dipach lub jako uzupełnienie kolorowej sałatki.
Można posypać je sezamem, grubą solą, makiem, dodać starty ser albo drobno pokrojony boczek lub szynkę długodojrzewającą.




Składniki: 

- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 dag świeżych drożdży
- dwie łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano i suszonej bazylii lub inne przyprawy, np. czarnuszka, czubryca, granulowany czosnek
- łyżeczka cukru
- pół szklanki letniej wody 

Mąkę przesyp do miski, wkrusz drożdże, dodaj wodę i oliwę, przyprawy i zagnieć elastyczne ciasto.
Gdyby było zbyt twarde, dodaj nieco więcej wody. Powinno ugniatać się podobnie jak plastelina. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Rozwałkuj je na 3-4 mm na podsypanym mąka blacie. Nożem lub kółkiem do krojenia pizzy tnij półcentymetrowe paski. Przełóż je na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku z termoobiegiem lub bez w temp. ok. 180 st, do zrumienienia ciasta.

Sos czosnkowy - Zmieszaj taką samą ilość naturalnego jogurtu i majonezu, dodaj zgnieciony czosnek
(ilość wg. uznania) i szczyptę soli

Sos pomidorowy - Zmiksuj pół puszki pomidorów bez skórki z łyżką koncentratu pomidorowego, osól, dodaj, pieprz, oregano , bazylię i szczyptę cukru





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */