czwartek, 21 marca 2013

Pischinger- wafle przekładane czekoladową masą

Bez pieczenia, bez wyrastania. Smarujemy wafle i już jest gotowa, pyszna chrupkość. Przepisów na nie jest wiele i niech fantazja Was niesie. Najcudniej, jeśli uda się wafelki zostawić przyciśnięte czymś ciężkim do następnego dnia. Wiem, wiem....





Składniki  : 

- paczka okragłych lub prostokątnych wafli (na zdjęciu ciastka z połowy porcji) :
- słoik kwaśnego dżemu (u mnie marmolada różana z Łowicza)
- kostka masła
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki cukru
- 6 żółtek
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- puszka gotowej masy krówkowej

Z żółtek i cukru ubij mikserem jasny kogel- mogel. Masło i czekoladę rozpuść w rondelku nad gotującą się wodą, lekko przestudź. Połącz czekoladową i jajeczną masę, dodaj orzechy, wymieszaj. Przekładaj naprzemiennie: wafel z masą czekoladową, wafel z krówkową, wafel z dżemem, wafel itd. Masę krówkową w celu lepszej smarowności można podgrzać. Na ostatnim waflu połóż deskę do krojenia i całość obciąż, np. słoikiem z  ogórkami i odstaw do lodówki, do stężenia. Pokrój ostrym nożem na trójkąty.    

Mówię Wam - niebo na talerzu!

1 komentarz :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */