niedziela, 24 marca 2013

Śledź w oleju

Specjalistą od śledzi był mój tata. Uważał, że gotowe filety ze śledziem mają co prawda dalekich przodków, ale rodzina dawno o nich zapomniała. Sklep rybny był na naszej ulicy dwa numery dalej i ekspedientka zadawała pytanie: "z ikrą czy mlecznych? ".  Teraz w miejscu tego sklepu jest siedziba banku. A dostanie śledzi mlecznych lub z ikrą nie jest łatwe, acz podobno możliwe. Z lenistwa nie szukam. Będzie filet. Chillibite proponuje, by podczas przyjęcia każdy gość dostał osobną kokilkę z tą przystawką, wtedy unikniemy konieczności podmiany talerzyków i oszczędzamy sobie jeden przelot do kuchni. 




Składniki: 

- 0,5 kg śledzia  
- olej (najlepiej lniany lub rzepakowy) 
- duża cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- trzy listki laurowe
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie - szczypta majeranku


Śledzie z beczki wyfiletuj i mocz w zimnej wodzie całą noc. Te gotowe, wyfiletowane a la matjas, zanurz w zimnej wodzie na dwie godziny. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij ręką i opłucz z soli. Cebula straci sztywność i intensywność smaku. Śledzie pokrój w kawałki  "na jeden kęs". Każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej wszystko olejem. Odstaw na dobę do lodówki.

Mówię Wam - niebo na talerzu! 




9 komentarzy:

  1. Śledzik, uwielbiam jego smak szczególnie do zimnej wódki, tradycyjne w oleju w tym właśnie wykonaniu to "niebo w gębie". Ja osobiście robię podobnie tylko cebule po odciśnięciu skrapiam lekko octem spirytusowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam takich śledzików, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. hm.. dawno śledzi nie jadłam, ale w słoiku mi się podobają;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lniany moim zdaniem ma zbyt intensywny smak. Lepszy jest bezsmakowy olej rzepakowy (poza tym i tak ma lepszy skład tłuszczowy) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile takie sledzie moga stac w lodowce w tym sloiku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli olej przykrywa całość i cebulę i śledzia - nawet dwa, trzy tygodnie. Najlepiej powąchać przed spożyciem, czy zapach jest nadal miły dla nosa:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw komentarz, bardzo chętnie je czytamy:)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...