czwartek, 14 marca 2013

Szarlotka babci

Szarlotka z kratką na wierzchu kojarzy mi się z babcią i maślano- jabłkowym zapachem jej mieszkania.  Do ciasta była mocna, słodka, cytrynowa herbata w szklance na spodeczku. Dawno nie widziałam takiego zestawu do picia herbaty, odszedł z nastaniem duralexowych kubków. 




Składniki (na kruche ciasto):

- kostka zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- cztery szklanki mąki
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- ekstrakt waniliowy


na jabłkową masę: 

- 2 - 2,5 kg jabłek, szarej renety, antonówki, lub innych twardych, kwaśnych  (u mnie antonówki ze słoika)
- 3/4 szklanki cukru

 do posypania:

 - garść posiekanych orzechów
 - lukier z łyżki cytryny wymieszanej z połową szklanki cukru pudru


Jabłka trzeba obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, odstawić na dwie godziny. Odlać powstały sok. 
Masło zagniotłam z cukrem, mąką, proszkiem, dodałam żołtka, wanilię. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Uformowałam kulę i włożyłam na godzinę do lodówki.
Połową ciasta wyłożyłam nasmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę. Można je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub zwyczajnie wykleić ręką. Rozgrzałam piekarnik do 180 st. Wyłożyłam jabłka. Z pozostałego ciasta uformowałam wałeczki i ułożyłam kratkę. Piekłam ok. 40 minut. Po wyjęciu polałam lukrem i posypałam orzechami.





4 komentarze :

  1. Szarlotka wyglada bardzo smacznie. Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, namawiam do upieczenia:)

      Usuń
  2. Mi również kojarzy się z tradycją, szczególnie te plecione paski, nigdy nie mam do nich cierpliwości ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */