wtorek, 9 kwietnia 2013

Barszcz ukraiński

Zawsze myślałam, że obowiązkowym dodatkiem tej zupy jest fasola. A barszcz ukraiński na Ukrainie nie jest gotowany z tym warzywem. Ten z fasolą nosi nazwę "czernihowski". Wspólnym elementem jest dodatek czosnku i kapusty. Słodko-kwaśne połączenia lubię. Zatem na taką zupę przepis podaję.





Składniki:

- pasek żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa, trzy udka z kurczaka
- trzy duże lub cztery mniejsze buraki
- 0,25 dag białej fasolki Jaś
- dwie marchewki
- dwie pietruszki
- kawałek selera
- pół cebuli
- połowa pora
- kawałek białej kapusty
- ząbek, dwa czosnku
- 4 ziemniaki
- łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka mąki
- sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu)
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- zielona pietruszka do posypania

Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych.
Mięso zalej zimną wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła mięso, moją się jeszcze tylko zmieścić warzywa)  i doprowadź do wrzenia, gotuj  pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże - przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne  kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor. 

Mówię Wam - niebo na talerzu!   

11 komentarzy :

  1. O :D Kolejne danie z listy moich ulubionych! Ostatnio jak mama gotowała mi taki barszcz, to kazałam jej wrzucić multum buraków. Mój talerz wyglądał jakbym jadła buraki w sosie z zupy hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym cały gar. Buraki to jest to co uwielbiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyż ja ostatnio jadłam barszczyk? A zjadłabym takiego z krokietami mmm;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszedl dobry ale jako laik gotowania poprosze o info ile wody za malo smaczysty mi wyszedl:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko tyle, by przykryła wszystkie składniki ułożone w garnku.

      Usuń
    2. dodam jeszcze ze buraki gotowalem.

      Usuń
  5. Dlaczego do barszczu dodajesz przecier pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo pomidory dawano do barszczu ukraińskiego.

      Usuń
  6. Dlaczego buraki trzeba piec? Trzeba to robić, czy można surowe dodać? :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można dać surowe. Pieczone mają lepszy smak i kolor.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */