poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Ciasteczka kawowe

Ciasteczka te zostały wykonane na wyjątkowych warsztatach. Szybko zostały zjedzone a zapach był taki, że trzeba było pośpieszyć się z robieniem zdjęć. O kulinarnych naukach i o magicznym miejscu z piękną kuchnią, zamieszczę wkrótce obszernego posta. Tylko ogarnę jeszcze parę rzeczy, które zwykle napadają na mnie, kiedy wraca się do domu po weekendowej nieobecności :) 




Składniki: 

- trzy szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- dwa żółtka
- dwie - trzy łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- dwie łyżeczki zaparzonej w trzech łyżkach wrzątku kawy rozpuszczalnej
-  3/4 kostki stopionego masła lub ( u nas wystąpił deficyt, zastąpiliśmy połową  szklanki oleju słonecznikowego)
- szczypta cynamonu
- pół szklanki mleka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- dwie garście posiekanych orzechów lub migdałów (na zdjęciu również brak:)

Piekarnik rozgrzałam do 180 st. Wszystkie składniki zagniotłam szybko w misce. Formowałam natłuszczonymi olejem dłońmi kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyłam każdą i ułożyłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Z opcją termoobiegu piekłam ok. 15 minut. Bez termoobiegu lepiej piec ciastka po jednej blaszce i czas wydłuży się pewnie do ok. 20 minut.



Mówię Wam - niebo na talerzu! 


6 komentarzy :

  1. Oj jakby się tak dało przez monitor sięgnąć to już byś tych ciastek nie miała :) Zjem wszystko co kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie upiekłam i wyszły pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. używałaś kostki masła 200 g czy 250 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam oleju z braku masła. Proponuję kostkę masła 200 g.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */