środa, 17 kwietnia 2013

Ciastko "dwubiegunówka"

Nazwę nadałam mu z powodu kontrastowo różnie smakujących warstw. Ciastko to powstało na bazie przepisu zaczerpniętego od ChilliBite  na mazurek. Nie uwinęłam się z nim na święta, jego opis był intrygujący, w dodatku mazurek nazywał się "trójmagiczny". Podczas przygotowywań, przepis z konieczności wyewoluował. Zagubiłam puszkę z kajmakiem i znalazłam ją dopiero dwa dni później w zupełnie nieoczekiwanym miejscu. Jedna z magicznych warstw musiała zatem zostać zamieniona na czekoladowy mus. Proponuję pokrojenie ciastek na mniejsze kostki niż na zdjęciu, takie na jeden kęs, są dość intensywne w smaku i z tak dużą porcją trudno się uporać jednorazowo.   




Składniki

na kruchy spód :

- 200 g mąki krupczatki
- 40 g cukru pudru
- pół kostki zimnego masła
- skórka otarta z cytryny
- żółtko
- łyżka kwaśnej śmietany


Zagnieć szybko składniki ciasta i wstaw na 10 minut do zamrażarki. Zimne rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 1 cm. Wylep nim niedużą, natłuszczoną i posypaną mąka, prostokątną formę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. i wstaw ciasto na 15 - 20 minut 

Na warstwę mocno cytrynową:

- 2 jajka
- żółtko
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 ml śmietany kremówki
- sok z trzech dużych cytryn
- skórka otarta z dwóch cytryn

Jajka i żółtko ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę, ubijając dalej, dodaj sok i skórkę. Wylej na podpieczony spód i piecz ok. 30 minut w temperaturze 150 st. 


Na warstwę czekoladową:

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- dwie łyżeczki żelatyny
- łyżka kakao
- garść posiekanych orzechów do dekoracji

Żelatynę rozpuść małej ilości gorącej wody, odstaw i mieszaj od czasu do czasu. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść z masłem i kakao w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą). Oddziel żółtka od białek i każde ubij z połową cukru. Do ubitych żółtek wlej czekoladową masę, wymieszaj i  delikatnie dodawaj stopniowo pianę z białek i rozpuszczoną żelatynę wymieszaną uprzednio z łyżką piany (zmniejszy to możliwość powstania grudek). Wylej mus  na podpieczone warstwy ciasta i wstaw do lodówki do stężenia.


Mówię Wam - niebo na talerzu!

5 komentarzy :

  1. Cos mi sie zdaje, ze ja bez problemu zmordowalabym taka duza kostke - wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie napisałam to asekuracyjnie, ja też sobie daję radę:)

      Usuń
  2. Z moimi możliwościami też bym dała radę wciągnąć cały kawałek :D Ciasto wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygłąda pysznie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */