środa, 3 kwietnia 2013

Deser z bitą śmietaną i pomarańczą

Nie trzeba zaraz robić wielkiego przedsięwzięcia, żeby sprawić rodzinie miłą niespodziankę deserową. Przygotowanie tego smakołyku to chwila. Nic wyszukanego, a jednak jest pyszny i wygląda efektownie. 




 Składniki ( na cztery porcje) 

- dwie pomarańcze
- kieliszek lub dwa orzechowej wódki lub likieru
- 0,30 l zimnej śmietanki 30 - 36%
- półtorej - dwie łyżki cukru
- łyżka serka mascarpone
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- łyżka posiekanych orzechów i wiórki czekolady do dekoracji

Śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier i mascarpone. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotująca się wodą). Połowę ubitej śmietany wymieszaj z ostudzoną lekko czekoladą. Na dno szerokiej szklanki wyłóż obrane ze skórki (pozbawione białej części), pokrojone w kostkę pomarańcze, skrop je wódką. Wyłóż na nie po porcji bitej śmietany z czekoladą i bez (użyłam szprycy dekoratorskiej, ale nie jest to konieczne), posyp wszystko czekoladowymi wiórkami, udekoruj orzechami.       

5 komentarzy :

  1. Cuuudooo! Wystarczy spojrzeć, a już ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, pycha, w lidlu promocja na pomarańcze, trochę zaszalałam, więc jutro takie deserki zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */