poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Fasolka po bretońsku

Jednogarnkowa fasolowa pożywność. Idealnie jest, kiedy ziarenka są miękkie, ale nie rozgotowane. Średniej wielkości lub mniejsze. Albo całkiem duże, jeśli lubicie. Pachnące wędzonką. Można zrobić tę potrawę z fasolki z puszki. Ma ona jednak inną, papkowatą konsystencję, jej smak nie nabierze w gotowaniu zapachu wędzonego mięsa i przypraw. Będzie produktem zawierającym niezdrowe konserwanty.  Marna podróba. Warto poświęcić trochę więcej czasu i wykorzystać zwykłego, tradycyjnego "jasia" do ugotowania jej na obiad lub na kolację.

  
Składniki: 

- 1/2 fasolki Jaś ( namoczonej przez noc w wodzie)
- 25 dkg surowego, wędzonego, chudego boczku
- 25 dkg wędzonych kości np. ze schabu
- 25 dkg dobrej jakości kiełbasy
- dwie cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
-  łyżeczka cukru
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, słodka i ostra, mielona papryka, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego


Fasolkę zalej świeżą wodą, ok. 2-3 cm powyżej jej poziomu. Włóż wędzone kości, ziele angielskie, liście laurowe. Ugotuj ją do miękkości. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Przełóż do garnka z fasolką, a na wytopionym z mięsa tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Pół szklanki ugotowanej fasolki zmiksuj blenderem, lub dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do fasolki razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze parę minut.

 

7 komentarzy :

  1. No cóż, niebo na talerzu! Przepadam za tym daniem, zawsze długo się nim delektuję :D Smakowicie wygląda ta porcyjka na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhhh... ślinka cieknie :) Zapraszam też do mnie na moją fasolkę - http://fasolkapobretonsku.net.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie mam pytanie bardzo początkujące: czy fasolkę trzeba ugotować w tej wodzie, w której się moczyła? Ile tej wody powinno być?
    Pozdrawiam :)
    Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsza wodę można odlać , nalać świeżej, tak ok. 3 cm powyżej poziomu fasolki.

      Usuń
    2. Wyszła super! Tak samo jak grochowa i ogórkowa wg Twoich przepisów.
      Dziękuję za tego bloga i pozdrawiam!
      Lidka

      Usuń
    3. Ciesze się, pozdrawiam również:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */