piątek, 26 kwietnia 2013

Kapuśniak

Można go ugotować ze słodkiej lub kiszonej kapusty, ja najbardziej lubię ich mieszankę. Kapuśniak musi mieć wyraźny posmak wędzonki, zatem boczek, wędzone kości i dodatek kiełbasy są wskazane. Najpierw gotujemy wywar na mięsiwie z kośćmi i warzywach. W osobnym garnku kapustę kiszoną. Słodką dodaję pod koniec gotowania wywaru.    


Składniki ( na duży garnek):

- pasek żeberek wieprzowych, wędzona kość ze schabu, części kurczaka, kawałek wędzonego boczku (w sumie ok. 80 dag
- kawałek kiełbasy
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- cebula przekrojona na pół i opalona w skórce nad gazem albo na suchej patelni
- 40-50 dag kapusty kiszonej i jeśli lubisz - ćwiartka białej, słodkiej lub wyłącznie słodka
- trzy liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- dwie, trzy kulki ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz mielony
- sól
- majeranek
- ewentualnie nieco pasty z pomidorów
- kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
- zielona pietruszka do posypania 

Z mięsa, obranych warzyw (oprócz ziemniaków), liści laurowych, ziela angielskiego ugotuj na wolnym ogniu wywar. Zajmie to ok. 1,5 godziny. W połowie gotowania dodaj sól. W tym czasie pokrój, wypłucz i w osobnym garnku ugotuj do miękkości kapustę kiszoną. Pod koniec bulgotania wywaru dorzuć ziemniaki, słodką kapustę. Kiedy zmiękną, dodaj też kwaśną. Wyjmij mięso i pokrój w małe kawałki. Włóż do zupy. Sprawdź, czy jest odpowiednio kwaśna i ewentualnie dodaj trochę koncentratu z pomidorów dla smaku i koloru. Posyp zieleniną, majerankiem, pieprzem i papryką.    



10 komentarzy :

  1. Jaaaki kapuśniak !!! Genialna sprawa !!! Ależ mi ochoty narobiłaś ! Zaraz mnie normalnie poskręca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kapuśniak w każdej wersji (z kapusty słodkiej i kiszonej), z dwóch naraz chyba jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosia, nie skręcaj się, gotuj! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie zawsze tylko z kiszonej, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej :) Trafiłam przez przypadek na Twój blog poszukując przepisu na mieszany kapuśniak. Zrobiłam według Twoich wskazówek. Wyszedł rewelacyjny i na pewno jeszcze wiele razy będę do niego wracać. Dziękuję i pozdrawiam :))
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis, jutro zrobię:) napiszcie tylko, proszę, jak zrobić wywar. mięso z warzywami od razu gotować czy najpierw mięso, a później dodać warzywka?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */