sobota, 20 kwietnia 2013

Rolada z bitą śmietaną - Malinowa Mamba

Żeby wyszła modelowo jak u Olgi Smile,  trzeba pamietać o paru rzeczach. Śmietana powinna być przed ubiciem mocno schłodzona w lodówce, cukier dodany pod koniec ubijania, ilość składników taka sama jak w przepisie, a podczas zwijania nic nie może nam przeszkadzać. Rolowanie bowiem nie może sobie poczekać. U mnie przerwę wymusił LISTONOSZ. Ciasto zdążyło lekko przestygnąć i popękało. Roladę taką robiłam wiele razy z różnymi dodatkami. Piękniejsze zdjęcie wykonam następnym razem, zamknę drzwi i wyłączę dzwonek. Tym razem kupiłam malutką porcję hiszpańskich malin. Okazały się bardzo aromatyczne i ich smak jest bardzo wyraźny.   



Składniki ( na dużą, płaską blaszkę będącą zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika) :

na biszkopt:

- 5 średniej wielkości jajek
- 150 g mąki
- 150 cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- pół łyżki masła do natłuszczenia papieru do pieczenia

na masę do przełożenia:

- 0,5 l słodkiej śmietanki 30 - 36%
- dwie łyżki cukru pudru
- dwa śmietanfixy
- dwie - trzy garście zmiksowanych, najlepiej jagodowych owoców ( np. maliny, truskawki, jagody itp.) lub dwie, trzy łyżki zblendowanego dżemu.

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Jajka ubijaj kilka minut z cukrami na sztywny kogel mogel. Mąkę przesiej do osobnej miski razem z proszkiem do pieczenia. Powoli, partiami i delikatnie wmieszaj łyżką mąkę z proszkiem do ubitych jajek. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę, natłuść papier masłem. Wylej masę i rozprowadź na całej powierzchni. Piecz ok. 15 - 20 minut.

W tym czasie ubij na sztywno śmietanę, dodaj śmietanfixy i cukier. Czystą, kuchenną ściereczkę posyp cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i od razu przełóż na ściereczkę. Zdejmij papier. Zwiń delikatnie i dość ciasno roladę i potrzymaj 30 - 60 sekund. Rozwiń i nałóż zimną masę. Ponownie zroluj,  zawiń w papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia przez ok. 30 minut. Utnij nierówne brzegi, posyp cukrem pudrem i gotowe.

Niebo na talerzu! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */