czwartek, 4 kwietnia 2013

Placki z brokułami

Brokuły lubię bardzo. Chrupiące, lekko blanszowane, broń boże ugotowane do zupełnej miękkości. Obejrzałam u Zjem to taki przepis i od razu wykonałam. I będę powtarzać, bo placki są bardzo smaczne, idealne na przekąskę, do maczania w dipach. Czosnkowy wydaje mi się do nich najlepszy. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze do ciasta posiekaną pietruszkę.


 
Składniki :

- pół brokuła
- trzy łyżki startego na grubej tarce sera
- 3 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, biały pieprz, szczypta ostrej papryki
- dwie łyżki jogurtu naturalnego ( w przepisie u  "Zjem to" nie ma ) 

Na dip czosnkowy - pół szklanki gęstego jogurtu wymieszanego z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem

Różyczki brokuła pokrój na małe kawałeczki. Jajko roztrzep widelcem w misce z jogurtem i przyprawami. Dodaj brokuł, żółty ser i tartą bułkę. Placki można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku. Ja rozgrzałam piekarnik do 180 st, wyłożyłam łyżką placuszki ciasta na papier do pieczenia.
Były gotowe po ok. 15 minutach.


3 komentarze :

  1. świetne placki! robiłam już z różnych warzyw, ale brokułowych nigdy, pomysł wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mnaaaim! Robilam podobne były pyszne, te zapewne też;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrupały, były dostatecznie słone i wystarczająco brokułowe:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */