piątek, 12 kwietnia 2013

Sernik pomarańczowy

Nie byłam staranna. I uważna. Miałam w głowie lekki chaos z powodu ilości rzeczy do wykonania przed. Musiałam się spakować, przygotować zaopatrzenie dla rodziny na weekend oraz zrobić zakupy i zabrać prowiant na wyjazd. Za późno zaczęłam przygotowania. I ozdobna kręcioła, zaplanowana szczegółowo, nie wykonała sto procent planu w wyglądaniu. Za wcześnie wyjęta z piekarnika (czekało następne w kolejce) strzeliła focha i opadła lekko, w dodatku nierównomiernie. Poza tym piekłam ją w bardzo dużej tortownicy i lekko improwizowałam w proporcjach. O kąpieli wodnej przypomniałam sobie kiedy już piętnaście minut siedziała w piekarniku. I nie była na kratce tylko na zwykłej blaszce. Pomarańczowa spiralka do dekoracji stała zbyt długo w oczekiwaniu na upieczenie i rozpłynęła się trochę. Ale ponieważ ciasto na pewno upiekę niejeden raz, następnym szczegółowo opiszę udoskonaloną formę dekoracji.           





Składniki (na tortownicę 24 cm):


na spód brownie:

- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 150 g cukru
- pół łyżki masła do posmarowania tortownicy

Rozpuściłam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą wodą). Jajka ubiłam z cukrem na jasną pianę, dodałam mąkę i masę z czekolady. Wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem. Wyłożyłam na nie ciasto.

na sernik

- 750 g dwa- trzy razy zmielonego sera ( użyłam gotowca w wiaderku)
- opakowanie budyniu waniliowego
- 5 jajek
- szklanka cukru
- pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 % 

Rozgrzałam piekarnik do 180 st. Jajka ubiłam z cukrem niezbyt długo mikserem. Dodałam do sera i wrzuciłam pozostałe składniki. Wymieszałam krótko. Wylałam na ciemne ciasto. Postawiłam blaszkę na kratce grillowej (tej na wyposażeniu kuchenki) a pod nią szerokie naczynie (np. garnek czy blaszkę do pieczenia) z kilkoma centymetrami gorącej wody. Ciasto włożyłam do piekarnika na ok. godzinę. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił,należy je przykryć folią aluminiową. Sernik powinien ostygnąć w piekarniku.

Do dekoracji:
- polewa wyciśnięta spiralnie z dekoratora, z przepisu, który znajdziesz tutaj
- zabarwione pomarańczowym barwnikiem ciasto wyciśnięte spiralnie z dekoratora i pieczone krótko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przepis na nie zamieszczę wkrótce, ten ze zdjęcia wymaga udoskonalenia, myślę, że biszkopt z nieco większą ilością mąki powinien się sprawdzić.



Mówię Wam - niebo na talerzu!  
  

 

5 komentarzy :

  1. Wygląda cudnie! Kolor ma po prostu obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten budyń też dodać w postaci proszku, czy najpierw go jakoś przygotować?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */