środa, 24 kwietnia 2013

Śledzie w occie marynowane

Tak. W prawdziwym occie. Rozcieńczonym, ale zwykłym, nie jabłkowym, winnym czy balsamico.  Można jeść albo psioczyć że niezdrowe. Nie namawiam. Choć delikatny bardzo jest i w sam raz kwaśny. Wybór każdy przecież ma. Kiedyś byłam na pewnej rocznicy ślubu. Moja siostra popatrzyła na stół, a tam jak raz stał słoik ze śledziami. "- Czy widzisz, że ten śledź wyraźnie do mnie mówi? Muszę go zjeść" - powiedziała.  Może to i  po occie było, nie pamiętam.  Dla tych co śledzie w nim lubią - podaję przepis.





Składniki:
 

- 0,5 kg filetów ze śledzi 

Na zalewę do marynowania: 
- 300 ml wody
- 3 łyżki cukru
- liść laurowy
- 8 ziaren ziela angielskiego
- nieduża marchew
- jedna biała lub żółta cebula ( ja użyłam szalotki jest delikatniejsza) 
- 100 ml octu spirytusowego 10%

Filety osącz z solanki, zalej bardzo zimną wodą, dobrze wypłucz, aż woda będzie przeźroczysta. Wymocz przez ok. 3 godziny. Wodę zagotuj z cukrem, liściem laurowym i kulkami ziela angielskiego. Zdejmij z ognia i dodaj pokrojoną w plasterki marchew oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Warzywa dodaj do gorącej zalewy i odstaw do całkowitego ostudzenia. Jest to ważne dla zachowania jędrności śledzia. Do zimnej zalewy dodaj ocet i wymieszaj. Śledzie wyjmij z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kawałki  "na kęs". Włóż do słoika, zalej zalewą i marynuj w niej przez dobę. Może długo stać, nie trzeba go zjeść od razu po zrobieniu:)



4 komentarze :

  1. Bardzo apetyczny przepis :) Uwielbiam śledzie i jak widzę te ze zdjęcia, to aż mam ochotę wgryźć się w monitor :)

    czarodziejkasmakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prosty ale dobry. Można też dodać po pół łyżeczki Kolendry, Gorczycy, kilka goździków, z 10 ziarenek pieprzu. Ale po co tyle cukru???

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie z tą ilością cukru to lekka przesada. Zamiast 180 g dałam 18 g i wyszły extra. Dałam też troszeczkę mniej octu bo nie lubię zbyt kwaśnych śledzi.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */