czwartek, 18 kwietnia 2013

Udka kurczaka w bazyliowo - śmietanowym sosie

Filozofia tego dania jest prosta. Szybko i bez wysiłku, kiedy nie ma się czasu na kuchenne wyczyny. Udka należy wyluzować, czyli mięso oddzielić od kości, ale nie zależy nam na zachowaniu kształtu, trzeba je pokroić na kawałeczki na jeden kęs. Będzie smacznie z chlebem na kolację, na obiad z  ziemniakami, makaronem lub kaszą.   


Składniki (na dwie osoby) : 

- dwa udka z kurczaka
- duża garść listków świeżej bazylii
- pół strąka papryczki chilli
- sól, biały, mielony pieprz
- dwie łyżki soku z limonki lub cytryny
- kubek śmietanki 30% 
- dwie łyżki oleju lub łyżka klarowanego masła

Mięso oddziel od kości i pokrój w małe kawałki. Posól, skrop cytryną i posyp pieprzem. Tłuszcz rozgrzej mocno na patelni. Wrzuć mięso i powstrzymaj się przez ok. trzy- cztery minuty od mieszania. Mięso powinno złapać brązowy kolor. Zamieszaj, obsmaż krótko z drugiej strony. Wlej śmietankę. Zaczekaj aż płyn troszkę się zredukuje. Dodaj posiekaną papryczkę i bazylię.   

 Niebo na talerzu!


4 komentarze :

  1. Faktycznie szybkie i latwe w przygotowaniu, a do tego na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo , to mi się podoba :)
    Niebawem skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */