czwartek, 11 kwietnia 2013

Wuzetka - tort

Tort w środku tygodnia i bez okazji - proszszsz bardzo. Padło na ciemne, nasączone ciasto, z lekko kwaśnym, śmietanowym kremem. Jak to, z warszawskiej cukierni, do której jechaliśmy specjalnie sto lat temu z rodzicami. Oryginalne, ze względu na zawartość tłuszczu, jest nieco cięższe niż klasyczne, ciemne biszkopty, z których dużo osób piecze "wuzetki". Również krem nieco wyewoluował i najczęściej wykonywany jest z ubitej, słodkiej śmietanki. By osiągnąć ten właściwy, należy utrzeć masło na puch z cukrem i kwaśną śmietaną. Wybrałam pośrodku. Do ciasta dodałam nieco stopionego masła, przez co  stało się troszkę cięższe niż zwykły biszkopt, ale dało się ładnie nasączyć. Poszperałam, i jest to pomysł podany też przez  Dorotus, która zastosowała do nasączenia nalewkę wiśniową i wiśnie z nalewki do przełożenia. Wykorzystała tam biszkopt z tortu praskiego, na który przepis również podaje. Użyłam kwaśnej śmietany 30% z dodatkiem mascarpone, dzięki temu osiągnęłam zamierzony słodko - kwaśny efekt. Słodka śmietanka ubija się zwiększając mocniej objętość, warstwa kremu będzie wtedy wyższa niż na zdjęciach.


  

Składniki ( na tortownicę 22 cm):

 Na biszkopt:

- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 30 g masła
- 4 łyżki kakao
 

Na krem : 

- 500 ml zimnej śmietany 30 % ( u mnie president)
- pół szklanki cukru
- 25 dag serka mascarpone
- jeśli ciasto ma postać dwa, trzy dni - 2 łyżeczki żelatyny 

 Do przełożenia:

- pół słoika kwaśnego dżemu ( lub np. wiśnie z likieru lub z konfitury)

Do nasączenia: 

- półtorej szklanki przegotowanej wody wymieszanej z dwiema łyżkami cukru i sokiem z jednej cytryny

Na polewę:

- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- łyżka cukru
- dwie łyżki gorącego mleka   

Rozgrzej piekarnik do 170 st. Ubij żółtka z połową cukru na jasną masę, białka w większej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Masło rozpuść i wystudź. Mąkę przesiej przez sitko i zmieszaj z kakao. Do białek dodawaj po łyżce jajecznej masy, delikatnie i wolno wmieszaj łopatką, by piana nie opadła. Dosypuj powoli, po łyżce mąkę z kakao, na końcu wlej masło. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Piecz ok. 30 minut lub chwilę dłużej, włożony do ciasta patyczek po wyjęciu musi być suchy.

Po wystudzeniu okrój ciasto ostrym nożem wewnątrz tortownicy, przekrój na dwa blaty.

Ubij śmietanę  z mascarpone, pod koniec ubijania wsyp partiami cukier. Żelatynę rozpuść w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodaj do żelatyny łyżkę ubitej masy śmietanowej, wymieszaj i wlej do reszty kremu. Zapobiegnie to powstaniu grudek w masie.

Ułóż pierwszy blat ciasta na talerzu lub paterze, nasącz połową ponczu. Posmaruj dżemem lub wyłóż owoce. Rozsmaruj krem, dwie, trzy łyżki zostaw do dekoracji. Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz.

Czekoladę zalej w garnku gorącym mlekiem, ogrzej w kąpieli wodnej, dodaj masło i cukier. Podgrzewaj mieszając do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Ciepłą masę wylej na ciasto, rozsmaruj gorącym nożem ( zanurzonym wcześniej we wrzątku), udekoruj śmietaną.

     
    

12 komentarzy :

  1. Wuzetka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa! Kochaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, ale brak czasu na taki tort :) szczególnie w środku tygodnia. Ale już od dłuższego czasu się na Wuzetkę zapatruję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, dodaję do przepisów do zrobienia, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się i zapewniam , że smakuje bardzo dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie! Klasyka w bardzo ciekawym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy podana ilość składników wystarczy na biszkopt o średnicy 28 cm
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy na tortownicę 22. Musisz po zwiększyć o połowę ilość składników.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */