środa, 8 maja 2013

Babeczki na ostro - przekąska i dodatek

Ten wypiek solo stanowi np. wytrawną przystawkę, można je podać samodzielnie albo jako dodatek do sałat lub mięsa. Zabrałam je ostatnio ze sobą, kiedy szliśmy z wizytą do znajomych. Wszystkim bardzo smakowały.


Składniki:

- 250 g mąki
- jedno jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- pół szklanki mleka
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- pół szklanki startego sera (mozarella, żółty, parmezan itp) 

dodatki do wyboru (ja użyłam wszystkich) :

- 3 roztarte ząbki czosnku
- posiekana i podsmażona z dodatkiem odrobiny cukru i soli cebula 
- łyżka lub dwie posiekanej pietruszki
- posiekana bazylia
- kilka osączonych i pokrojonych drobno, suszonych pomidorów
- łyżeczka oregano
- łyżeczka rozmarynu
-łyżeczka pasty pomidorowej
- pół łyżeczki chilli


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać mleko z jajkiem, rozpuszczonym masłem i resztą dodatków. Połączyć wszystko dobrze razem energicznie mieszając. Formy do babeczek należy nasmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papilotkami. Napełnić do ok. 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

1 komentarz :

  1. mmm.. pod taką postacią ich nie znałam, czas spróbować;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */