poniedziałek, 6 maja 2013

Ciastka czekoladowe z dżemem lub marmoladą

Najszybsze ciastka, najłatwiejsze ciastka, błyskawiczne ciasteczka. Nie wiedziałam jakiego tytułu użyć, by dotarły do kogoś kto się śpieszy i szuka w przeglądarce. Zazwyczaj każdy ma w kuchni składniki do ich wykonania.




Składniki:

- trzy szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżki kakao
- pół słoika ulubionego dżemu lub marmolady
- cukier puder do posypania
- mleko (ok. pół szklanki) 

Wszystkie składniki zagnieść , dodać tyle mleka, żeby wyszło ciasto gęstości plasteliny. Piekarnik rozgrzać do 160 st, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć dłonią, zrobić w ciastku dołek i wyłożyć po pół łyżeczki dżemu. Piec ok. 10 - 12 min. z termoobiegiem. Bez - pewnie potrzebne są dwie - trzy minuty więcej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)    
 






2 komentarze :

  1. wyszły przeeepyszne! na kolejne dni będą kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to się cieszę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */