wtorek, 14 maja 2013

Ciasto w kwiatki - tiramisu

Deser wszyscy znają i mało kto nie lubi. Zatem ubrany w formę tortu również wszystkim smakuje. Biszkopt, kawa, migdałowy likier, bita śmietana i mascarpone. Dodałam również wiśnie z konfitury, choć tiramisu ich nie przewiduje, żeby przełamać słodycz kwaśnym smakiem.


   
Składniki (na tortownicę 22 cm):

 biszkopt:

 - szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli


Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie - trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie - trzy łyżki, delikatnie wmieszaj  mąkę w masę jajeczną. Chodzi o to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 160 - 170st.  piekarnika. Powinno być gotowe po ok. 30 - 40 minutach. Możesz sprawdzić, wkładając w ciasto patyczek od szaszłyków. Wyjęty suchy - ciasto jest gotowe. Wyjmij je z piekarnika i rzuć razem z blaszką z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Podobno spowoduje to gwałtowne wydostanie się z niego gazów, które pozostawszy w nim stworzyłyby możliwość powstania  powstania pary wodnej, jej skroplenie  i opadnięcie ciasta. Nie wiem czy to prawda, ale faktem jest, że taki rzucany nie opada i jest równy.          
 
na krem :

- 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 - 36%
- 400 g mascarpone
- pół szklanki cukru pudru

Śmietankę ubij, pod koniec dodając cukier. Wmiksuj serek mascarpone. 


do nasączenia: 

- półtorej szklanki osłodzonej, mocnej kawy (bez fusów)  zmieszanej z dwiema - trzema łyżkami likieru amaretto

do posypania:

- dwie łyżki kakao
- opcjonalnie - wiśnie z likieru lub konfitury
 


Ostudzony biszkopt przekrój na trzy krążki ( na moim zdjęciu jest mniejsza wersja z dwóch warstw). Nasącz pierwszy krążek (stanowiący górę biszkoptu), nasącz 1/3 ponczu, wyłóż wiśnie i 1/3 kremu, posyp 1/2 kakao. Następny krążek, nasączenie, 1/3 kremu i kolejny. Wysmaruj cały tort pozostałym kremem. Całość oprósz kakao lub udekoruj w dowolny sposób.




Mówię Wam - niebo na talerzu:)


4 komentarze :

  1. aaa.. tiramisu <3
    Kradnę kawałek z największym kwiatkiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Załatwione, bez restrykcji prawnych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze kwiatki:) A ciasto wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, smakowity przepis :) A kwiatki urocze, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */