wtorek, 7 maja 2013

Młoda kapusta zasmażana

Najdelikatniejsza jest teraz i jeszcze na początku lata. Jedna mała, młoda główka na dwie osoby to za mało:) Zatem kupuję dwie. Do tego koperek. Zasmażana kapusta to najlepsze danie na świecie. Ta starsza też jest niczego sobie, ale młoda- wiadomo. A do niej młode ziemniaki. 


Składniki:

- dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
- duża cebula albo dwie, trzy małe
- parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi, do młodej kapusty nie daję) 
- łyżka masła + półtorej łyżeczki
- półtorej, dwie łyżki mąki
- łyżka pasty pomidorowej (niekoniecznie, ja lubię)
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku - odrobina octu
- pęczek koperku

Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 - 15 minut - jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.

Mówię Wam - niebo na talerzu! 

   



9 komentarzy:

  1. Oj tak! Z młodymi ziemniakami to niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też juz tej wiosny robilam :))
    Najpyszniejsza:) Ja tez lubię dodać koncentrat pomidorowy
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbujcie Panie z pomidorami z puszki, zamiast pasty pomidorowej
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. młoda kapusta lubi też świeże, przesmażone pomidory bez skórki:)

      Usuń
  4. Dzięki za fajny wpis. Właśnie smażę kapustę z boczkiem i cebulką i się zastanawiałam jakbym jeszcze mogła ulepszyć smak i przypomniałam sobie dzięki tobie o koperku. Właśnie wróciłam z ogródka, posiekałam i dodałam do kociołka:)

    olapoleca.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis!Wlasnie zrobiam kapuste wedlug powyzszego przepisu i wyszla bardzo smaczna.Przed dodaniem koncentratu sprawdzalam smak i rowniez byla pyszna.Przepis godny polecenia!(Jedna rzecz zrobilam inaczej.Na poczatku zalalam kapuste wrzatkiem i chwilke podgotowalam.Potem odcedzilam i taka dopiero dodalam do boczku i cebulki)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...