sobota, 11 maja 2013

Najłatwiejsze drożdżowe

Wystarczy wsypać do miski wszystkie składniki oprócz mąki i zostawić na noc. Stąd też to ciasto znane jest jako "drożdżówka nocna". Rano należy dodać mąkę, wymieszać i bez specjalnych hocków klocków wstawić do piekarnika. Tak naprawdę wystarczą trzy godziny, żeby drożdże zapracowały, zatem można wsypać składniki do miski np. przed wyjściem do pracy czy sklepu, a po powrocie domieszać mąkę i upiec. Ciasto jest wilgotne, puszyste, można dodać do niego rodzynki, skórkę pomarańczową w cukrze i sezonowe owoce. W tej odsłonie to drożdżówka z rabarbarem i marmoladą różaną, ale można użyć do niej truskawek, jabłek albo śliwek.  





Składniki ( na blaszkę ok. 23x 35) :

na ciasto: 

- 50 dag świeżych drożdży
- pół szklanki oleju (szklanka o poj. 250 ml)
- szklanka mleka
- szklanka cukru
- 3 całe jajka
- szczypta soli
- nieco esencji waniliowej
- pół kg mąki pszennej ( dodajemy dopiero rano)

do położenia na wierzchu:

- sezonowe owoce ( tutaj ok. 0,5 kg pokrojonego rabarbaru)
- opcjonalnie - trzy łyżki różanej marmolady 

na kruszonkę: 

- pół kostki masła
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru



Wszystkie składniki "na ciasto" oprócz mąki, należy włożyć do miski, miskę nakryć ściereczką i zostawić na noc lub przynajmniej na trzy godziny. Po upływie tego czasu, wymieszać wszystko z mąką (wystarczy łyżką)  i przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pozwolić ciastu lekko podrosnąć przez ok. pół godziny. Owoce i marmoladę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać zagniecioną ze wszystkich składników kruszonką. Należy rozcierać i ugniatać ją palcami i formować małe, nierówne kawałeczki, po czym wrzucić na owoce. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 175 st. Piec ok. godziny.

5 komentarzy :

  1. Drożdżowe ciasto to chyba moje ukochane :) najbardziej lubię je z letnimi owocami i dużą ilością ktuszonki, u Ciebie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok stoi - omlet za drożdżówkę ;) Tylko poproszę kawał a nie kawałek ;)

      Usuń
  2. Klasyka najlepsza, a ciasto drożdżowe z kruszonką i sezonowymi owocami jest zawsze zjedzone w mig, ono po prostu się nie nudzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooh.. drożdżowe-boskość! z rabarbarem i różą-nie mogłaś lepiej tego połączyć!

    OdpowiedzUsuń
  4. A najlepszy w nim jest zapach unoszący się w domu, nie zastąpi go żadne inne pachnidło:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */