czwartek, 23 maja 2013

Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi

Chciałam zrobić lody. Pyszne, śmietankowe lody. Lody waniliowe. Nie mam maszynki. Przepis bez jej użycia znalazłam tu. Zrobienie ich jest bardzo proste i szybkie. Całość wykonania to kilka minut. I tylko tyle, i już tylko czekać na zamarznięcie? Może polewę z rabarbaru. Albo jakąś inną wymyślność. Domownicy zdecydowali, że do lodów zwyczajnie najlepsza jest szarlotka. No to jest. Najlepsza, krucha, maślana, z domowego zeszytu. A lody smakują prawdziwą śmietanką i wanilią, są naprawdę bardzo dobre.






Składniki ( na blaszkę ok. 23x32cm) : 

na ciasto: 

- 3 szklanki pszennej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
- 250 g masła
- 5 jajek

 masa jabłkowa: 

- 3 kg jabłek ( najlepiej szarej renety lub antonówki)
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi)

do posypania:

-cukier puder

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć krótką chwilę z cukrami, nie mieszając zbyt intensywnie (w pierwszej chwili w ogóle), by cukier lekko się skarmelizował.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, posiekane na kawałki masło, 4 żółtka i całe jajko.
Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny - godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką, połową ciasta wykleić spód, wyłożyć na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie mniej więcej na wielkość blaszki i przykryć owoce. Piec około godziny pilnując, by wierzch zbytnio się nie zrumienił. Jeśli tak się dzieje, można nakryć ciasto  folią aluminiową. Po upieczeniu, przy pomocy sitka posypać ciasto.        


lody waniliowe  ( ok. 1,3 l) :

- 300 ml schłodzonej mocno, słodkiej śmietanki 30-36%
- dwa jajka 
-100 g cukru
- laska wanilii (użyłam łyżki cukru z prawdziwą wanilią) 
- łyżka wody

Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i łyżką wody. Osobno ubić białka, pod koniec dodając cukier. W osobnym pojemniku ubić śmietankę. Do ubitych żółtek delikatnie dodawać po łyżce  piany i wmieszać przy pomocy łopatki. Wmieszać również porcjami śmietanę i środek wyskrobanej nożem, przeciętej laski wanilii wraz z ziarenkami.



Mówię Wam - niebo na talerzu:) 


    




7 komentarzy :

  1. Domowe lody waniliowe i szarlotka, wspaniały deser! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak! jabłecznik na kruchym rządzi, nie ma lepszego <3 a do tego domowe lody, ooooochh.. w tym momencie ja się rozpłynęłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny blog! pozostane jako wierna fanka :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostań , zostań ! Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  4. Witaj!
    Pysznie tu u Ciebie!
    Mniammmmm.... ;-)
    Mam pytanie odnośnie ciasta... nie jest twarde pomimo 5 jajek całych ?
    Pozdrawiam
    Aguśka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać same żółtka. To nie całkiem typowe kruche, ma proszek do pieczenia.

      Usuń
  5. Taka szarlotka z lodami. Co za luksus :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */