środa, 29 maja 2013

Naleśniki z serem - inne

Bywa, że mam głowę zajętą rozmaitymi sprawami i o obiedzie mającym nastąpić za kilka godzin nie mam czasu pomyśleć. Jednakowoż, siłą przyzwyczajenia, we właściwej porze stawiają się w kuchni Głodni. A tu nic. Zostaje szybki przegląd lodówki i ekspresowa konieczność wzmożonej kreatywności. Z takiej sytuacji powstał bardzo smaczny wynalazek naleśnikowy, godny powtórzenia, przypominający nieco farsz na ruskie pierogi, zatem zapisuję.





Składniki :

- 6- 8 naleśników (jeśli nie masz ulubionego przepisu na nie, kliknij tutaj )
- 25 dag białego sera ( miałam wędzony z Lidla)
- łyżka ziemniaków tłuczonych albo dwie łyżki kwaśnej śmietany
- kilka pieczarek
- mała cebula
- 10 - 15 dag wędzonej wedliny, kiełbasy, szynki itp)
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk, posiekana natka pietrruszki

Pokrojoną cebulkę i pieczarki podsmażyć mieszając na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę wędzonkę. Ser rozgnieść widelcem, dorzucić do niego zawartość patelni, ziemniaki lub śmietanę i przyprawy. Wymieszać wszystko porządnie łyżką. Nakładać po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik i zwinąć rulonik. Całość można skropić odrobiną sosu sojowego, a w przypadku większej ilości czasu, posypać startym, żółtym serem i zapiec przez parę chwil w rozgrzanym piekarniku.  


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

  1. Naleśniki zawsze ratują jak czasu brak :) Fajny pomysł z farszem !

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny farsz, ja zdecydowanie wolę naleśniki w wersji wytrawnej
    pysznie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */