czwartek, 9 maja 2013

Ogórki małosolne

Twarde i chrupiące, do kanapek , każdego mięsa i wyjadane bez dodatków. Kaloryczne niemalże zerowo, można jeść do woli. Dobrze je zakisić w dużym słoju albo kamionkowym naczyniu.





Składniki:

na dwa kilogramy ogórków :

- trzy litry wody
- 3 lekko czubate łyżki soli
- kawałek chrzanu
- kilka gałązek kopru
- 4 - 5 obranych ząbków czosnku lub pół główki przekrojonej w poprzek na pół
ewentualnie kilka liści wiśni i chrzanu lub porzeczki

Ogórki należy umyć, wyszorować szczoteczką jeśli są zapiaszczone. Ułożyć ciasno w słoju lub naczyniu przekładając dodatkami, zalać letnią wodą (z kranu) zmieszaną z solą. Nakryć talerzykiem, przycisnąć kamieniem, niezbyt szczelnie, by ogórki miały dostęp powietrza. Po dwóch dniach powinny być gotowe. Można po lekkim ukiszeniu wyjąć z wody i przełożyć do lodówki (przykryć folią by nie wyschły)  by proces fermentacji nie postępował. Chyba, że chcemy mieć ogórki całkowicie ukiszone.

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

3 komentarze :

  1. Podobno śledź jest dobry do kompletu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zdecydowanie ulubione ;))
    A jak ładnie wygląda ten przecięty czosnek :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */