sobota, 4 maja 2013

Sałatka z łososiem

Może być przekąską, samodzielną kolacją albo obiadem. Lubię to połączenie smaków, jest na tyle uniwersalne, że nada się na każdą okoliczność. Użyłam smażonego, świeżego łososia, pieczony lub wędzony nada się równie dobrze.   





Składniki:

- połowa główki sałaty lodowej lub zmieszanych różnych gatunków
- 150 g usmażonego fileta z łososia
- pół paczki rozmrożonych paluszków krabowych
- 2 ogórki konserwowe lub kilka korniszonów
- koperek do posypania
- łyżka octu balsamicznego ( u mnie ok. pół łyżki emulsji balsamico kupionej w Lidlu)
- pół małego opakowania jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- rozgnieciony ząbek czosnku
- sól i pieprz
- ewentualnie jajko na twardo pokrojone w ósemki

Sałatę należy porwać na małe kawałki. Łososia i paluszki pokroić na części, ogórki w małą kostkę i ułożyć wszystko na sałacie. Skropić lekko octem balsamicznym. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatę i posypać koperkiem.  


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

  1. Jak gdzieś się pojawia łosoś to pojawiam się i ja :) Zapisuję do zrobienia !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. niby klasyczne, a nie znałam! Ciekawie się zapowida:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */