niedziela, 19 maja 2013

Sernik czekoladowy

Piekłam go w większej niż zazwyczaj tortownicy. Sernik jest miękki i delikatny, ma kremową konsystencję. Konieczne jest mocne schłodzenie go w lodówce przez kilka, najlepiej kilkanaście godzin.


Składniki ( na tortownicę 26 - 28 cm) :

na spód : 

- 200 g dowolnych herbatników
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- pół kostki roztopionego masła

Herbatniki pokruszyć mocno ręką lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z orzechami i masłem. Powstałym "piaskiem" wylepić dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na kilka minut.

na masę serową: 

 - 1,3 kg zmielonego sera (dałam 1kg "na sernik" w wiaderku i 300 g serka o naturalnym smaku, może być też mascarpone))
- tabliczka dobrej, gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- łyżka masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g słodkiej śmietanki
- kilka kropli esencji waniliowej

na polewę - połowa puszki gotowej masy krówkowej
do dekoracji - posiekane orzechy albo płatki migdałów

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, przestudzić lekko. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ser miksować w dużej misce, jednocześnie powoli wlewać stopioną czekoladę, ubite jajka, wanilię i kakao. Ucierać do wymieszania składników, niezbyt długo. Przelać masę do tortownicy.
Ustawić blaszkę na kratce od piekarnika, wsuwając pod nią naczynie napełnione gorącą wodą. W ten sposób stworzymy sernikowi łaźnię parową. Przy mniejszej ilości ciasta można wstawić owiniętą szczelnie folią aluminiową tortownicę do większej blaszki z gorącą wodą. Duża nie zmieściła mi się do żadnej, stąd konieczność zastosowania "łaźni". Piec godzinę, wystudzić w uchylonym piekarniku. Masę krówkową podgrzać lekko mieszając w rondelku, przełożyć do dekoratora lub torebki foliowej z uciętym rogiem i wylać na ciasto. Udekorować płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Sernik włożyć do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.



   Mówię Wam - niebo na talerzu:)

10 komentarzy :

  1. Pieknie wyglada,moj czekoladowy wlasnie sie studzi,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam dokonać wpisu na Twoim blogu i kazało mi się logować do wordpress. To konieczne?:(

      Usuń
  2. no i dostałam ślinotoku, tak z samego rana..!
    Piękny ci wyszedł, no rozpływam się... <3

    OdpowiedzUsuń
  3. :) mam jeszcze taki mini malusi kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kakao jest w składnikach, ale w przepisie już nie. Trzeba je dodać czy niekoniecznie :)? Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niekoniecznie. ale nada kolor i smaku dołoży, jeśli chcemy czekoladowo. Pozdrawiam również:)

      Usuń
    2. Kolejność nie ma tu wielkiego znaczenia. Z wanilią np.

      Usuń
  5. Witam. Czy smarować lub wykładać blachę papierem do pieczenia? Pysznie wygląda, podejmuje próbę zrobienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale niekoniecznie. Na wszelki wypadek można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku. Nie jest to niezbędne, ale teraz już się tak zabezpieczam, różne są sery na serniki:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */