sobota, 1 czerwca 2013

Biszkopt z kremem czyli ciasto "Niebo"

Nazwa wskazuje, że koniecznym było upieczenie go i zamieszczenie na tym blogu.:) Ta słodycz przeznaczona jest dla wielbicieli biszkoptowych puszystości. Wydawało mi się, że nie będzie to jakiś spektakularny sukces wypiekowy, jednak kiedy goście sięgali po trzeci kawałek, zmieniłam zdanie. Lubię, kiedy biszkopt jest wilgotny, zatem do przepisu dopisałam jeszcze nieco cytrynowego ponczu i wiśnie. Ciasto wyrosło mocno, następnym razem upiekę go z minimalną ilością proszku do pieczenia   (u mnie ilość już zmniejszona) albo nie dodam go wcale, zwiększę też ilość kremu. A ciasto znalazłam tu.




 Składniki ( na blaszkę 23x32 cm): 

na biszkopt:

 - 6 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem budyniowy:

- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (jeśli kremu ma być więcej niż na zdjęciu - 3 szt.)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru
- 750ml mleka 3,2% (przy zastosowaniu trzech - 1, 2 litra) 
- 2 żółtka
- 250g miękkiego masła 82%

do nasączenia: 

- szklanka przegotowanej wody zmieszanej z sokiem z połowy cytryny i łyżką cukru


do przełożenia:

- wiśnie z konfitury, kompotu, wiśniówki lub kilka łyżek wiśniowego dżemu

do posypania: 

- 4 łyżki kokosu uprażonego na złoto na suchej patelni (należy mieszać by się nie przypalił)

Piekarnik ustawić na 170 st. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier. Nie przestając ubijać, dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przy pomocy łyżki, wolno i delikatnie, porcjami, wmieszać w ubitą pianę. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.  

W czasie pieczenia biszkoptu wykonać krem. W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie, żółtka, resztę mleka zagotować z cukrami. Energicznie mieszając, dodać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do zgęstnienia. Ostudzić do temperatury pokojowej, to ważne, masło i budyń muszą mieć tę samą temperaturę by krem się nie zważył. Masło utrzeć na puch płaską końcówką miksera, porcjami dodawać budyń aż do połączenia masy w jednolity krem.

Ostudzony biszkopt przekroić poziomo ostrym nożem na dwa blaty. Pierwszy z nich nasączyć połową wody z cytryną. Wyłożyć wiśnie,  a na nie 3/4 kremu. Przykryć drugim blatem, skropić go ponczem, posmarować pozostałym kremem i posypać podprażonym kokosem. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, po stężeniu pokroić na porcje.   

Mówię Wam - niebo na talerzu :)
 

2 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */