piątek, 7 czerwca 2013

Ciasteczka dla dzieci

Jestem pewna, że większość dziecięcych łapek natychmiast sięgnie po te bardzo dobre i ładne ciasteczka. Kiedy układałam je do zdjęcia, brakowało mi tylko Plastusia z tosinego piórnika. Pomyślałam o tym i poszłam poszukać jakieś starej plasteliny. Nie było. Znalazłam za to kredki, choć ich opakowanie nie było żółte i nie miało obrazka z TYM pluszowym misiem. Za to przysięgam - obok kredek leżała książka "Plastusiowy pamiętnik". Cuda!
       Przewiduję, że mała Zosia schrupała kolorowe ciastka od razu po ich otrzymaniu. Są dość miękkie, zawierają mielone migdały, nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności piekarskich, wystarczy zmieszać składniki, wyłożyć porcjami na blaszkę i to cała praca. Zrobiłam je w czasie, kiedy gotowały się ziemniaki na obiad. Właściwie nawet małe dziecko przy pomocy mamy poradzi sobie z ich wykonaniem. A słoik takich ciastek równa się uśmiech od ucha. Bo to są po prostu najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka dla dzieci:) 




   

Składniki: 

- dwie i pół szklanki mąki
- 100 g mielonych migdałów bez skórki ( kupiłam już gotowe)
- 3/4 szklanki cukru
- dwie duże łyżki stopionego masła
- esencja waniliowa lub migdałowa (lub cukier waniliowy)
- jajko i jedno żółtko
- ok. 1/2 - 3/4 szklanki mleka
- półtorej łyżeczki sody
- paczka kolorowych groszków z czekoladą w środku

Rozgrzać piekarnik do 170 st. Wszystkie składniki zmieszać w misce (użyłam łyżki), mleka dodać tyle, by ciasto było miękkie, ale nie lejące. Odrywać zwilżoną dłonią kawałki wielkości małej mandarynki. Spłaszczyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Udekorować groszkami lekko je wciskając w ciasto. Piec w piekarniku z termoobiegiem ok. 10 - 15 minut.








Mówię Wam - niebo na talerzu:)






10 komentarzy :

  1. U mnie zniknęłyby momentalnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. a moja M. wyjadłaby tylko kolorowe oczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze, takie kolorowe i po prostu superaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czym można zastąpić migdały? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielonymi orzechami albo mąką kukurydzianą, można też nie dawać nic w zamian . Gdyby ciasto było bardzo gęste, można dodać jajko więcej.

      Usuń
    2. wyszły przepysznie!

      Usuń
    3. ile ciasteczek wychodzi z tej ilości składników?

      Usuń
    4. Nie pamiętam dokładnie,ok. 20- 30 szt.

      Usuń
  5. Hm a u mnie kompletnie nie wyszły...czuć sód wydaje mi się że podana ilość jest za duża i czas pieczenie zdecydowanie za krotki. Temp.powinna być min.180 stop.i czas to min20-25 min.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */