czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Idealnie puszyste, lekkie, wilgotne i jeszcze do tego z truskawkami i kruszonką. Ma wszystko co trzeba. Niespecjalnie długo wyrabiane, z lenistwa zwykłego. Niezbyt wielka to porcja, upiekłam je w tortownicy 24 cm. Składników na kruszonkę nie odmierzałam zbyt skrupulatnie,  bo wszystkiego ma być mniej więcej tyle samo - cukru, mąki i masła. Do drożdżówki lubimy kubek mleka z lodówki. Albo kawę zbożową z mlekiem. Albo kawę zwykłą po prostu. Długo świeże, jeśli pamięta się o przykrywaniu go szklanym kloszem lub wilgotną ściereczką.



składniki: 

na ciasto

- pół kilograma mąki
- nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
- 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
- 3/4 szklanki mleka (200 ml)
- 2 jajka 
- pół kostki stopionego masła ( 100g)
- szczypta soli

na wierzch : 

- ok. 30 dag truskawek

kruszonka 

-  pół kostki masła ( 100g)
- tyle samo ile zajmuje miejsca masło- mąki i cukru

Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut aż lekko " ruszą".
Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól, zagnieść ciasto. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, na godzinę - dwie, powinno podwoić objętość. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, zagnieść w nierówne kawałeczki ciasta. Truskawki pokroić, jeśli duże, na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką by je odgazować. Tortownicę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kawałkami kruszonki. Włożyć na środkowa półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 st. Piec ok. 25 - 30 minut lub nieco dłużej, aż wyrośnie i się lekko zrumieni.

  

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

102 komentarze :

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam ciasta drożdżowe i truskawki, więc notuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosło, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżowe nie jest łatwe, ale warto pokusić się dla takiego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam gazowy piekarnik. Do zimnego wstawić? Trochę trwa zanim się rozgrzeje. Tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, choć piekłam w elektrycznym. W gazowym wydaje mi się, powinno być podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana! Twój przepis jest Najlepszy!!!!! A wypróbowałam wiele! Ciasto wyszło PYSZNE!!! Mięciutkie,wyrośnięte,wilgotne! Identyczne jak na zdjęciu! :) Jestem Ci wdzięczna za tak smakowity przepis! Od dziś Mój Ulubiony. Polecę go innym. Dziekuję i pozdrawiam. Baśka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam również:)

      Usuń
  7. Witaj. Dziś znów się popiszę swoim ciastem korzystając z Twojego przepisu. Już przebieram nogami ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za przepis!Doskonała drożdżówka!:)
    http://niebonajezykach.blogspot.com/2014/07/drozdzowka-z-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się, że smakowała:)

      Usuń
  9. Witam, 1/4 kostki drozdzy, czyli ile gr? Tak okolo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kostka drożdży zawsze ma 100 gram

      Usuń
  10. witam serdecznie, dzisiaj skusiłam się na tą drożdżówkę, oglądając filmiki o wyrabianiu ciasta i różne sugestie czekałam na moment kiedy ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie plastyczne, niestety w tym wypadku to nie nastąpiło, czy zrobiłam coś źle? czy to było prawidłowe zachowanie się ciasta? w końcu posmarowałam sobie ręce olejem, uformowałam kulę i odłożyłam do miski do wyrośnięcia, mam nadzieję, że wyrośnie, teraz czekam. Proszę o odpowiedź czy ciasto cały czas się tak ma kleić? dziękuję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze zrobiłaś. Ustawiam minutnik i zagniatam ciasto maksymalnie 15 minut , to baaardzo dużo i ręce mdleją:) Kusi dosypywanie mąki, ale im jej więcej, tym mniej puszyście po upieczeniu. Zatem nawet jak nie zacznie odchodzić od ręki po tych piętnastu minutach - zostawiam. Jak się dało zrobić kulę - wyjdzie dobrze. Pewnie pięć minut dłużej zagniatania i odkleiłoby się od rąk. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. wyszła piękna i przepyszna - mniam pycha :)

      Usuń
    3. No to się bardzo cieszę:)

      Usuń
  11. najlepszy placek drożdżowy na świecie, pycha :) Tylko w jednym miejscu zrobił się zakalec od spodu, jaka może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Może truskawka puściła za dużo soku, albo za ciasno była w jednym miejscu ułożona kruszonka i truskawki.Tu jest artykuł o zakalcach, może Ci coś przyjdzie do głowy http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html . Pozdrowionka:)

      Usuń
  12. Placek wyszedl mi jak na obrazku, pulchny, wilgotny, poprostu przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja z moją standardową bolączką - pieczemy z termoobiegiem? Ciasto już sobie wyrasta, mam nadzieję, że wyjdzie choć w połowie tak ładne jak na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam na termoobieg - wyszło wspaniale. Rodzina zachwycona! Dziękuję za kolejną inspirację.

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, miłego pałaszowania:)

      Usuń
  14. Mam ważne pytanie.W przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami a także na rabarbarowe jest napisane że wyrośnięte wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180C.Natomiast w tym poradniku jak zrobic udane ciasto drozdzowe jest wskazówka by wstawiać już do nagrzanego piekarnika.......Ja pierwszy raz chcę odważyć się i upiec drożzowe z truskawkami i mam dylemat .....Piekarnik ma być nagrzany do 180C czy zimny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie - zimny. Najczęściej - rozgrzany. Tu zimny piekarnik sprawdza się idealnie.

      Usuń
  15. Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedż.Biorę się do dzieła......

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszne i najprostrze ciasto drożdżowe-robiłam pierwszy raz w życiu, wyszło perfekcyjnie- niebo w gębie-jeszcze było letnie jak jadłam prawie z palcami-polecam ,polecam,polecam-pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychaaaa ;) wczoraj zrobiony, dziś już nie ma....;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A jakie proporcje na dużą blachę??

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto powinno mieć w nazwie "znikające" ;))) Wyszło pyszne... bardzo dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Chciałam upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i przypadkiem szukając przepisu weszłam na ten blog!!!Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam:)Już przeglądałam inne równie ciekawe propozycje kulinarne i wrócę tu nie raz z wielką przyjemnością!Bez dwóch zdań- niebo w gębie:))

    OdpowiedzUsuń
  21. wczoraj upiekłam, bałam się, że wyjdzie zakalec a urosło pięknie i jest przepyszne, wszyscy zachwyceni, znajomi czekali do 22-ej aż wyjmę z pieca :) dziś prawie już nic nie zostało...
    dziękuję ślicznie za wspaniały przepis :)
    pozdrawiam
    eva

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis znalazłam tydzień temu i piekłam już siedem razy,nigdy nie zdążyło wystygnąć:-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam,
    wczoraj upiekłam ciasto wg Pani przepisu i ... jestem niesamowicie zadowolona :)! Ciasto wyszło puszyste, wilgotne, pięknie wyrosło. Naprawdę drogie Panie, ciasto włożyłam do zimnego piekarnika (mam roczny piekarnik Siem***) na 170 st. z termoobiegiem na 25 min., później zwiększyłam do 180 st. jeszcze na 7 min. Postępowałam wg przepisu (dałam nieco mniej cukru do ciasta, tj. mniej niż pół szklanki) i ciasto wyszło PRZEPYSZNE!
    Polecam w 100% i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam,chodzi mi o kruszonkę, mąki i cukru tyle co zajmuje masło.Jak mam to rozumieć, np.masło zajmuje 1/4
    szklanki to cukru i mąki ma być po 1/4, czy cukier i mąka razem 1/4 szklanki.Chyba jestem trochę tępa,ale nie rozumię tego.Nie chciałabym zepsuć przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdego składnika po 1/4 szklanki.

      Usuń
  25. Witam chciałam zrobić to ciacho na blachę 36x26 jakie byłyby proporcje?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwoiłabym ilość składników.

      Usuń
  26. ciasto jest genialne, pieklam wiele razy drozdzowca, moja tesciowa tez, ale obie stwierdzilysmy, ze od tej pory tylko ten bede piekla bo jest pyszny i wilgotny nawet za dwa dni. Upieklam dwa razy, z poltorej porcji na standardowa prostokatna blaszke, wyszedl wysoki i wspanialy :) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  27. rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Wspaniały przepis ,polecam w100%,nie opada ,lekkie ,puszyste , zaskakująca metoda pieczenia ale daje daje cudny efekt końcowy. Blog obserwuję od dawna ,dziś postanowiłam zostawic komentarz ,życzę dalszych wspanialych przepisów 😊😊😊😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzenia biorę z wdzięcznością:)

      Usuń
  29. Dlaczego przy wyrabianiu w cieście bylo mnóstwo grudek, a zyby dojsc do kuli musialbym to jeszcze kolejne 40 minut wyrabiać. Co zrobilem nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiej mąki użyłeś? Ciasto może mieć grudki na początku, po dłuższej chwili gluten łączy składniki, i tworzy się jednolita masa. Nie potrzeba 40 minut.

      Usuń
  30. Witam! Robiłam już 2 razy z tego przepisu, z truskawkami i raz z borówkami...wyszły bardzo dobre i puszyste... rodzina i znajomi zachwyceni... super, pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. A mogą być mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą, trzeba dać zamrożone, na samym końcu, rzecz jasna.

      Usuń
  32. Cześć ja dodałam na samym końcu wyrabiania ciasta- rodzynki, mam nadzieję, że będzie ok:) Moja mama dodawała jeszcze kilka kropli soku z cytryny do drożdżowego...

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszne!!!
    Zrobilam z mrozonymi truskawkami ( ktore odmrozilam wczsniej i mocno odcedzilam)
    i wyszlo cudne!!! Cudne i pyszne!!! Dziekuje Opalanko!
    Podwoilam skladniki, i tak wiec w lodowce siedzi druga polowa surowego ciasta drozdzowego. Jak dlugo mozna je trzymac w ludowce ( wydaje mi sie,ze caly czas rosnie...)i czy nadaje sie ono na rogaliki z pawidlami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Owoców nie ma potrzeby rozmrażać. Zwykle robiłam coś z ciastem na drugi dzień, zatem czy wytrzyma dłużej pojęcia nie mam. A na rogaliki nada się. Gdyby było zbyt luźne, trzeba dać jeszcze nieco mąki.

      Usuń
  34. Witam, zrobiłam Twoje bułeczki, które były pyszne a teraz kusi mnie mnie ta drożdżówka.Wszyscy piszą, że jest puszysta i wilgotna, taką własnie poszukuje, by na drugi dzień równie była pyszna a nie sucha.Przy drożdżowych ciastach często tak jest prawda?Co zrobić, a raczej czego dodać,żeby była wilgotna i dłużej trzymała świeżość???Czytałam że olej, jogurt,prawda???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło,jest w przepisie. Trzeba cieszyć się chwilą z drożdżówką w danym dniu i uznać, że tak musi być;) Dla przedłużenie świeżości dodaje się też dwie, trzy łyżki dobrze utłuczonych ziemniaków. Albo robi japońskim sposobem, opisałam kiedyś tu - http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/01/ciasto-drozdzowe-z-masa-orzechowa.html. Oczywiście orzechy można wymienić na owoce na wierzchu ciasta.

      Usuń
    2. Śliczne dzięki za odpowiedź, jeszcze o jedno zapytam i już nie przeszkadzam,jeśli dodać te ziemniaki to czy jakiś produkt odejmujesz?np. mąkę?

      Usuń
    3. Masz swój ulubiony przepis na drożdżówkę????

      Usuń
    4. Ten przepis jest moim ulubionym. Nie, nie odejmuję innych składników.

      Usuń
    5. Teraz będzie moim ulubionym:) pyszna drożdżówka, dziękuje.

      Usuń
  35. Czy jest możliwość zrobienia tego cuda z drożdżami w proszku ? I ew jaka ilość ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciasto powinno być w piekarniku 25 minut czy te 25 minut liczyć od momentu aż piekarnik się rozgrzeje??

    OdpowiedzUsuń
  37. najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! wspaniały przepis :) piekłam 35 minut od momentu włożenia do zimnego piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  38. A co jesli użyję jabłek??? Czy ciasto jest uniwersalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć jabłek i innych owoców.

      Usuń
  39. Chyba pierwszy raz w życiu zostawiam komentarz na blogu kulinarnym :)
    Zrobiłam to ciasto z podwojoną ilością wszystkich składników, gdyż miałam dużą blachę ok. 36 cm/26 cm (tylko cukru nie dałam dokładnie x2), do tego zamiast masła użyłam oleju kokosowego, mąki dałam większość pszennej typu 450, ale dosypałam też trochę żytniej pełnoziarnistej, cukier dałam brązowy.
    Ciasto wyszło, mówią, że bardzo dobre :)
    Wprawdzie jest trochę za wysokie (urosło jak szalone na 1/2 kostce drożdży), ale też mąki było x2, więc chciałam dać mu szansę :)
    No i mama była ze mnie dumna i powiedziała, że chce przepis, a że nie korzysta z internetu, to chyba jej go wydrukuję i wyślę pocztą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, lubimy komentarze, bo to odezwa czytelnicza , że się przepis przydał:) Latem można tych drożdży dawać nieco mniej, zwłaszcza jak jest upalnie,pozdrowionka! :)

      Usuń
  40. Tym razem robiłam ciacho z truskawkami i mam pytanie dlaczego owoc po upieczeniu ciągle jest na wierzchu ciasta???Miałam nadzieję,że może trochę będzie w cieście, czyżby truskawka była za lekka???starałam się ją docisnąć,ale nici z tego.Może ciasto powinno byc bardziej lejące????Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe, by było lekkie i puszyste musi napełnić się gazami, które to wydzielają przy rozmnażaniu drożdże. Duża ilość tego powietrza wypycha ku górze wszystko, nawet owoce. Zatem w środku ciasta czasem się jakiś owoc znajdzie (widać na zdjęciu), reszta wyleci ku górze. Niestety, nie poradzisz nic:)Nawet jeśli je będziesz zalewać warstwowo, zwiększysz tylko ryzyko powstania zakalca, drożdżowe i nie tylko, każde inne też, nie lubi dużej ilości kwaśnego soku. Można ukroić pajdę i posmarować dżemem truskawkowym. Tylko to zostaje:)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź i tak drożdżówka pozostaje pyszna choć mogłaby być bardziej wilgotna.

      Usuń
    3. Jak na drożdżowe to jest, spróbuj skrócić odrobinę czas pieczenia. Pozdrowionka:)

      Usuń
    4. Witam, jeśli skórce czas pieczenia to wpłynie to na wilgotność ciasta???A tak na marginesie to ja lubię jasne,blade ciasta, pieczywa, nie lubię mocno wypieczonych.Domyślam,się,że pieczona dłużej się wysusza, tak???

      Usuń
    5. Każdy piekarnik jest inny, trzeba metodą prób i błędów sprawdzać. Należy piec je możliwie krótko, ale też tak, by ciasto się upiekło:) Długie pieczenie wysusza. Przy mocniej działającej grzałce dla niektórych, czas pieczenia podany w przepisie może być nieco za długi.

      Usuń
  41. Rośnie jak oszalałe. Nie za słodkie, ale też nie bez smaku. Cudownie żółte i puszyste. Zamiast masła dałam margarynę, bo akurat to miałam w domu i wyszło pycha. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Następnym razem zrób z masłem, pięknie pachnie, lepiej smakuje i jest dużo zdrowiej:)

      Usuń
  42. generalnie nie jestem dobra w pieczeniu, ale to ciasto wyszło mi przepyszne:)
    Bardzo dziękuję i polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto jest przepyszne! Mam pytanie : czy do wyrastania mogę zostawić ciasto na noc w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, choć w zalezności od aktywności drożdży wyrośnie albo nie:) jeśli nie, trzeba je pozostawić na blacie w kuchni i powinno być ok.

      Usuń
    2. upiekłam pyszota un i właśnie pałaszujemy , może na jutro do kawy starczy.

      Usuń
  44. Chciałam zapytać czy mogłabym to cisto "wyrastac" 3 razy? Będę miała specyficznego gościa który lubi tylko ciepła drozdzowke, do jego przyjścia jeszcze cały dzien a ja już wyrastam ciasto po raz pierwszy :-( myślałam że dłużej to potrwa. Czy wpłynie to na jakośc ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nic się nie stanie, jak się ciasto zagniecie ponownie i odstawi do wyrastania.

      Usuń
  45. pytanie szybkie :) do zimnego piekarnika wsadzic i czas mierzyć od momentu uzyskania temperatury? czyli 25-30min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od momentu odpalenia piekarnika. Chyba, że będzie po 30 minutach bardzo blade. Wtedy do zrumienienia.

      Usuń
  46. dziękuje :) wczoraj pierwszy raz się odważyłam i o dziwo wyszło!!!!! nie mogłam ze szczęścia zasnąć bo wszystkie ciasta mi po prostu do tej pory nie wychodziły. przepis doskonale podany dla mnie:) wszystkie porady trafiają do mnie w samo sedno ponieważ niedoświadczona jestem, w ciemno zawsze robię i zawsze płaczę a wczoraj cudo i na dodatek pychotka :) pozdrawiam i od dzisiaj piekę z Panią :* Magda.

    OdpowiedzUsuń
  47. Jako że jestem facetem lubie sobie upraszczać robotę i ciasto drożdżowe wyrabiam mikserem, ot może lenistwo ale zawsze się udaje:) zaczyn wykonuje jak w przepisie, jajka ucieram z cukrem i margaryną bądź masłem bez rozpuszczania, wrzucam potem wszystko do jednej miski, dodaję sypkie produkty i mieszam widełkami świderkami, mąki dodaję na oko aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski i wszystko na blachę do wyrośnięcia. Mam też swoją wersję z gruszkami/jabłkami posypanymi grubo cukrem i cynamonem, wychodzi z niego karmelowa skorupka świetnie komponująca się z owocami. Jeśli nie lubicie brudzić sobie rąk, polecam użycie miksera do drożdżowego, na pewno się uda:) pozdrawiam serdecznie autorkę

    OdpowiedzUsuń
  48. kocham to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam. Przepis znalazłam szukając miękkiego ciasta drożdżowego. Wyszła rewelacja. Zrobiłam je z trzema małymi zmianami: użyłam suchych drożdży, wyrastało w ciepłym piekarniku bo bardzo zimno dziś było i piekło się godzinę. Po 40 min kleiło sie ciasto dalej do patyczka, bałam się ze zakalec wyszedł ale na szczęście po kolejnych 20 min było wszystko tak jak powinno. Ciasto po wystygnięciu samo odeszło od tortownicy. Na pewno pozostanę wierna temu przepisowi. Do tej pory robiłam ciasto z książki kucharskiej mojej mamy ale zawsze wychodziło mi za suche i niskie. Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam. Jaki jest rozmiar tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rewelacyjne ciasto,pół blachy poszło jeszcze na gorąco:)rewelacja.dziekuje za przepis

      Usuń
  51. Upiekłam wczoraj z jagodami zamiast truskawek, według Pani przepisu, jest rewelacyjne! Dziękuję serdecznie i pozdrawiam, MagdA

    OdpowiedzUsuń
  52. Robię już chyba piąty raz i za każdym razem żona mi mówi że coraz lepsze,super przepis

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */