wtorek, 25 czerwca 2013

Domowe lody


Nie trzeba mieć maszynki, żeby zrobić lody, choć zawsze myślałam, że kremowej konsystencji bez jej użycia nie uda mi się uzyskać. Robiłam tylko sorbety owocowe, jogurtowe wariacje dla dzieci. Okazuje się, że racji nie miałam. Lody są gładkie, kremowe, mają prawdziwy, śmietankowy smak, są z prawdziwą, niesyntetyczną wanilią. Najlepsza do nich jest krucha, pyszna szarlotka, na którą przepis podałam tutaj , ale solo też są pyszne. Przy użyciu kubeczka śmietanki i dwóch jajek otrzymamy ok. 1,3 l lodów. Baaardzo ekonomiczny i pyszny przepis podaję:) 



   


składniki: 

- 300 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- dwa jajka
- 100 g cukru
- esencja waniliowa, cukier waniliowy, wyskrobane wnętrze laski wanilii
- łyżka wody

Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru utrzeć z żółtkami, wanilią i łyżką wody. Ubić na sztywno białka, pod koniec dodając drugą część cukru. W osobnym pojemniku ubić śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce piany i mieszać delikatnie ( bez użycia miksera). Wmieszać również porcjami ubitą śmietankę. Przełożyć do zamykanego pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Należy je zjeść w ciągu dwóch, trzech dni.





6 komentarzy :

  1. Domowe lody, pysznie i bez sztuczności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak robisz sotvety dla dzieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorbety? Czy co? :)

      Usuń
    2. Tak,sorbety,literowka sie wkradla:)

      Usuń
    3. Nie robiłam. Ale planuję:)

      Usuń
  3. Lody z tego przepisu są DOSKONAŁE :) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */