piątek, 21 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Z truskawkowej serii zrobiłam wczoraj szybkie i niekłopotliwe drożdżówki. Bez nadziewania, truskawki ułożyłam na wierzchu, posypałam kruszonką i już. Nie wyrabiałam zbyt długo, gdyby tak poświęcić na tę czynność z 10 minut, bułeczki byłyby bardziej puchate, napowietrzone. I tak były bardzo dobre, dziś już ich nie ma, nie ma co marudzić. Drożdżówki z truskawkami to chyba najlepsza rzecz (zaraz po serniku) do porannej kawy :)



 składniki ( na ok.12 szt)  :

- 40 dkg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 kostki stopionego masła

na kruszonkę:

- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru

Mleko podgrzać by było letnie. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut by wszystko się spieniło i podrosło. Mąką przesiać do miski, dodać resztę cukru, jajko, zaczyn (mleko wymieszane z drożdżami). Zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania (po ok. 10 minutach) dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić objętość. Przykryć miskę ściereczką. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach, zagnieść chwilę, ciasto powinno się rozpadać na małe, nierówne grudki.

Z wyrośniętego ciasta, dłońmi natłuszczonymi olejem odrywać kawałki wielkości mandarynki, uformować wałeczek, zwinąć w ślimaczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce, np. truskawki, posypać kruszonką. Ja polałam jeszcze wszystko lukrem z mieszaniny cukru pudru (ok. dwie łyżki)  i kilku kropel soku z cytryny. Zostawić na 20-30 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 170 stopni. piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia bułeczek. 


  

   Mówię Wam - niebo na talerzu:)

6 komentarzy :

  1. Drożdżówki z truskawkami są najsmaczniejsze! :-) A te Twoje z lukrem i kruszonką wyglądają niesamowicie smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżowe z owocami-taaaak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ilu stopniach pięć i jak długo? To moje pierwsze i nie wiem, a zaraz wkladam do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, maślok ze mnie. Już dopisałam. 170 stopni, ok. 20 minut.

      Usuń
  4. Dzięki, ale zdarzylam przeczytać w opisie jak zrobić dobre ciasto drożdżowe. Choć nieco mi się przypalily z dołu to i tak były pyszne. Dzieci były zachwycone.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */